Connect with us

Evenimente

OBSESII, premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”

Published

on

La Teatrul Național „Marin Sorescu”  stagiunea debutează cu prima reprezentație a spectacolului OBSESII, de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia Yiannis Paraskevopoulos, pe 15 septembrie 2019, ora 18:00 la Sala Studio „Ion D. Sîrbu”, a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacolul este inspirat de scrierile Margaritei Karapanou, care s-a luptat întreaga sa viață cu tulburarea maniaco-depresivă. Pornind de la fragmente răzlețe din romanele lui Karapanou, Claudiu Sfirschi-Lăudat a improvizat pe marginea lor, le-a dat un suflu nou și a creat un scenariu teatral. Echipa de creație a spectacolului: regia: Yiannis Paraskevopoulos, decor și costume: Lia Dogaru; asistent regie: Claudiu Sfirschi-Lăudat; vizualuri: Vlad Lăzărescu; foto: Adi Bulboacă.

Aflată deja la a patra colaborare cu regizorul Yiannis Paraskevopoulos, după roluri precum Medeea, Lady Capulet și Irina Arkadina, actrița Cerasela Iosifescu o întruchipează pe Lora, creează un rol complex, dovedind măsura talentului și disponibilității sale aristice desăvârșite, plonjând cu naturalețe dintr-un registru în altul, conturând un personaj deopotrivă sensibil și puternic, copilăros și înfricoșat, atrăgător și distant. Lora suferă. Lora așteaptă. Trăiește fiecare sentiment la intensitatea maximă. Luptă cu depresia și nu se lasă învinsă. Vorbește despre boala ei ca despre un iubit, care o ține în brațe prea strâns, care o sufocă din prea multă pasiune. Este senzuală, inteligentă, spirituală. Iese la agățat, la shopping, în parc. Merge deseori la clinică. Și scrie. Scrie cu pasiune. Scrie cu perfuzia în mână și caută tandreţea, dar alege, într-o manieră distrugătoare și riscantă, apropierea umană sub formele sale cele mai bizare.

Actor și regizor de teatru, Yiannis Paraskevopoulos a absolvit în 1993 Studiile Superioare de Artă Dramatică de la Teatrul Naţional al Greciei de Nord. În 1996 a fondat Organizaţa Teatrală „Nees Morphes”, la Thessaloniki. Yiannis Paraskevopoulos continuă să activeze drept artist plurivalent, fiind deopotrivă actor, dar și regizor, colaborând cu Teatrul Naţional al Greciei de Nord – Thessaloniki, Teatrul Naţional Grecesc – Atena, Organizaţia Teatrală a Ciprului – Nicosia şi cu Teatrul Naţional Marin Sorescu – Craiova, unde a creat până în prezent spectacolele „Romeo și Julieta” (2005), „Medeea” (2006), „Lysistrata” (2013) și „Pescărușul” (2015). La Teatrul Național al Greciei de Nord a montat spectacolele „Stella Violanti”, de Xenopoulos (2001), „Elena” de Euripide (2008), „Ubu Roi”, de Alfred Jarry. Yiannis Paraskevopoulos a predat actorie la workshopul de Teatru Nees Morphes, Şcoala de Dramă a TNGN, la Academia de Vară a Teatrului Naţional al Greciei (a IV-a şi a VII-a ediţie), la întâlnirea Internaţională a Şcolilor de Teatru de la Sinaia şi în cadrul programului „Diaspora” la Teatrul Naţional al Scoţiei, în Glasgow. În vara anului 2002, el a participat la întâlnirea tinerilor regizori şi scriitori organizată de Convenţia Teatrală Europeană în Franţa (Pelussin) şi la Festivalul Mondial al Şcolilor de Teatru din Tampico, Mexic, în primăvara lui 2004.

*Spectacolul a fost produs de ARCUB, iar din septembrie 2019 spectacolul a intrat în repertoriul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Biletele pentru spectacolul Obsesii, programat pe 15 septembrie sunt deja epuizate. Următoarea reprezentație este programata pe 18 octombrie.