Connect with us

National

Pagube produse de vijelii în mai multe judeţe din ţară

Published

on

Mai mult de jumătate din ţară este afectată de caniculă. Sunt în vigoare avertizări meteorologice cod portocaliu şi galben pentru Oltenia, Muntenia, Moldova, partea continentală a Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Banatului.

Meteorologii atrag atenţia că temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru această dată, iar disconfortul termic, accentuat.

Ieri însă şi azi-noapte, numeroase judeţe au fost afectate de vijelii care au produs pagube.

Reporter: Adriana Leu: ”A fost cod roşu de furtună în judeţele Hunedoara, Maramureş, Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Arad, Timiş şi Satu Mare, iar alte judeţe au fost vizate de avertizări cod portocaliu şi galben. Au fost luate de vânt şi au căzut pe trotuare şi carosabil acoperişuri şi arbori în mai multe oraşe şi localităţi, iar în estul Văii Jiului, grindina a distrus culturile.

Şapte pacienţi internaţi la Spitalul Orăşenesc din Târgu Lăpuş au fost relocaţi după ce o parte a acoperişului a fost luată de vânt. Rafalele puternice au provocat probleme şi la Piteşti. Un tren de călători a fost blocat pe şine între localităţile Margina şi Holdea, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată. Între timp, traficul feroviar a fost reluat pe traseul Vatra Dornei – Leşul Ilvei, după ce a fost oprit temporar pentru îndepărtarea unui copac căzut pe şine.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit şi pentru a curăţa carosabilul de crengi sau copaci doborâţi de vânt şi ploaie, atât pe drumuri europene, cât şi pe drumuri judeţene. Au fost şi situaţii în care a fost necesară şi intervenţia echipelor de la operatorii de furnizare a energiei electrice.

Şi hidrologii au avertizat că vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi viituri rapide pe râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. La această oră mai sunt în vigoare atenţionări hidrologice pentru râuri din judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj, Bacău, Harghita, Covasna şi Neamţ.”

A consemnat Adrian Leu, Radio România Actualități

Sursă foto: pixabay.com