Connect with us

Fapt divers

Pământul rămâne fără oameni? Un economist spune că declinul populației a început deja

Published

on

Declinul populației globale a început. Ei bine, asta ar putea amenința modelul economic al lumii, astfel că am putea ajunge la un dezastru economic global, susține Sebastian Dettmers, director executiv al StepStone și autor al unei cărți despre viitorul populației lumii.

În cadrul unui articol de opinie, Dettmers scrie că „marea criză de oameni se apropie și va cauza un haos economic global”.

Dettmers a explicat că, deși ne apropiem de cifra de 8 miliarde de oameni născuți pe Pământ, „forțele care duc la o scădere a populației au fost deja puse în mișcare” și că se așteaptă la un declin al populației în următoarele patru decenii.

Nu putem da vina nici pe război, nici pe virusuri sau dezastre naturale. Adevărații vinovați suntem chiar noi, oamenii, dar și standardele noastre de trai și natalitatea tot mai scăzută.

„Oamenii sunt mai sănătoși, mai bogați, mai bine educați, trăiesc mai mult și au mai puțini copii”

„Oamenii sunt mai sănătoși, mai bogați, mai bine educați, trăiesc mai mult și au mai puțini copii”, a explicat Dettmers. „Însă acest declin al umanității nu este un motiv de bucurie, ci mai degrabă un dezastru iminent pentru economia noastră. Marea criză de forță de muncă cauzată de declinul populației ne va devasta economia globală dacă nu găsim alternative inovatoare”, a adăugat directorul executiv al StepStone, una dintre cele mai mari platforme de recrutare din lume.

Deși o populație în declin ar putea fi oferi semne încurajatoare pentru cei pe care îi îngrijorează supraaglomerarea și epuizarea resurselor lumii, Dettmers este de părere că natalitatea scăzută – cele mai mari scăderi fiind observate în cele mai bogate societăți – înseamnă că lumea nu va mai avea îndeajuns de mulți muncitori tineri care să susțină standardele de trai, potrivit PopularMechanics.

România va pierde până la două treimi din forța de muncă

Dettmers se așteaptă ca populația globală să scadă cu un miliarde de oameni până la sfârșitul secolului, conform cercetărilor efectuate de Gates Foundation, adăugând că populațiile lucrătoare din Italia, Spania și Grecia vor scădea peste jumătate, în timp Polonia, Portugalia, România, Japonia și China vor pierde până la două treimi din forța de muncă.

„Declinul iminent al populației este un semnal de alarmă. Cel mai important combustibil al creșterii economice din ultimele câteva secole a fost chiar omul. Iar cu mai puțini oameni, mai puțină muncă va fi făcută”, a adăugat Dettmers.

„Pentru a combate dezastrul iminent al populației, lumea va avea nevoie de o revoluție în gândire. Avem nevoie de inovație și idei noi; Inteligența Artificială și roboții care lucrează pentru noi și permit ca toată lumea să aibă o șansă la educație și instruire”, a mai precizat Dettmers în articolul din Business Insider.

sursa descopera.ro

%d blogeri au apreciat: