Connect with us

Fapt divers

Pământul se află într-un moment crucial în ceea ce privește gestionarea secetelor

Published

on

Sursă imagine: Oleksandr Sushko/unsplash.com

Potrivit unui raport al Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD), omenirea se află la răscruce în ceea ce privește secetele, fiind nevoie de adoptarea urgentă a unor măsuri de combatere a fenomenului.

Secretarul executiv al UNCCD, Ibrahim Thiaw, a declarat că datele arată că durata și severitatea impactului secetelor sunt pe un trend ascendent, care afectează nu numai oamenii, ci și celelalte sisteme ecologice.

Reprezentații instituției trag un semnal de alarmă și lansează un apel la acțiune, având în vedere cifrele îngrijorătoare din raport. De exemplu, din 2000, numărul și durata secetelor a crescut cu 29%. De asemenea, în intervalul 1970 – 2019, pericolele legate de vreme, climă și apă au reprezentat 50% din dezastre, iar în 2022, aproape 160 de milioane de copii sunt expuși la secete severe și prelungite.

Se estimează că până în 2050, secetele ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii și între 4,8 și 5,7 miliarde de oameni vor trăi în zone cu deficit de apă timp de cel puțin o lună pe an.

Thiaw a afirmat că avem nevoie de o schimbare de paradigmă în lupta cu seceta, bazată pe comunicare și cooperare între comunitatea internațională.

Sursă text: phys.org

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: