Connect with us

CULTURAL

Paradă fără precedent: mumiile faraonilor egipteni, pe străzile din Cairo

Published

on

22 de care alegorice, purtând mumiile celor mai importanți faraoni din Egiptul Antic, vor defila pe străzi, sâmbătă, 3 aprilie, pe traseul care duce de la vechiul muzeu din Cairo, de unde nu au mai fost scoase de mai bine de un secol, până la noul Muzeu Național al Civilizației Egiptene (NMEC). Mumiile vor fi expuse într-o clădire imensă, construită, în ultimii ani, în sudul orașului Cairo, care urmează să fie inaugurată la jumătatea lunii aprilie.

Sâmbătă, începând cu ora 18:00 (16:00 GMT), 22 de mumii regale, dintre care 18 regi și 4 regine, vor fi transportate, în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat și inscripționat cu numele suveranului pe care îl poartă.

Faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.), din dinastia a XVII-a, va deschide parada, care se va încheia cu Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.Hr.) din dinastia a XX-a. De asemenea, Ramses al II-lea și Hatshepsut, mai bine cunoscuți publicului, vor face parte din „parada de aur a faraonilor”.

Descoperite lângă Luxor începând cu 1881, majoritatea mumiilor nu au părăsit muzeul situat în piața Tahrir, din centrul orașului Cairo, de la începutul secolului al XX-lea. Pentru transportul, care va avea loc sâmbătă, acestea vor fi prevăzute cu un înveliș de azot, pentru a crea condițiile similare din recipientele în care sunt expuse în muzeu. În plus, carele vor fi dotate cu sisteme de absorbție a șocurilor.

După anii de instabilitate de după revolta din 2011, în care turismul a fost grav afectat, Egiptul încearcă să atragă din nou turiști, promovând astfel Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC) și Marele Muzeu Egiptean (GEM), din apropierea piramidelor din Giza, care va fi inaugurat în lunile următoare.

Marele Muzeu Egiptean, un proiect uriaș, va găzdui colecții de la muzeul din Cairo, printre care și faimoasa comoară a regelui Tutankhamon. Descoperit în 1922, mormântul lui Tutankhamon (secolul al XIV-lea î.Hr.) adăpostea mumia tânărului rege și numeroase obiecte de aur, alabastru sau fildeș.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: