Connect with us

Regional

Parcul Romanescu, închis… „până la finalizare”

Craiovenii sunt invitați în Parcul Tineretului sau în Grădina Botanică…

Published

on

„Începând cu data de 19 octombrie, Parcul Nicolae Romanescu a fost închis până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, iar accesul publicului este interzis. Această măsură a fost impusă la solicitarea expresă a executantului lucrării pentru a se putea lucra concomitent pe toate aleile. S-au luat măsurile necesare de semnalizare prin benzi fluorescente, panouri de avertizare și afișe expuse pe fiecare poartă de acces și pe gardurile ce împrejmuiesc șantierul în lucru.

Astfel, fiind un șantier în lucru, considerăm că fiind necesar că toți cetățenii să fie informați cu privire la riscurile la care se expun în urmă nerespectării indicațiilor de utilizare a parcului în perioadă de execuție a lucrărilor și să adopte un comportament preventiv pentru a evită eventualele situații de urgență.

Riscurile care pot apărea pe șantier pot fi legate de toate cele patru elemente ale sistemului de muncă: mediul de muncă, mijloacele de producție, sarcină de muncă și executantul. Cele mai întâlnite situații sunt acelea care constau în:

-lovire, rănire de către piesele grele: acces în zone cu pericol ridicat acces auto și utilaje;

-căderi în goluri neacoperite, în șanțuri rezultate în urmă săpăturilor;

-neasigurarea și/sau nesprijinirea pereților șanțurilor care sunt săpate.

Factori de risc chimic și electric(electrocutare prin atingere directă sau indirectă)

-trecerea prin zonă de acțiune a mijloacelor de transport și a utilajelor;

-cădere de obiecte (scule);

-cădere de la același nivel (împiedicare, alunecare);

-căderi pe suprafețe alunecoase;

-loviri de materiale;

Surpare

-mișcări necontrolate ale utilajelor;

-cădere de obiecte de la înălțime;

-tăiere și înțepare.

Supafețe sau contururi periculoase, înțepătoare sau tăioase

Staționari deplasări în zone periculoase

Până la terminarea lucrărilor de reabilitare, craiovenii dornici de mișcare sau de o plimbare în natură sunt invitați în Parcul Tineretului sau în Grădină Botanică.”

 

Sursa: primariacraiova.ro

 

La inițiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acel moment, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Edouard Redont. În 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris (1900). Construcția a început în 1901 și a fost finalizată în 1903. Suprafața totală a parcului este de 9,6 de hectare și cuprinde, pe lângă plantațiile ornamentale de arbori și arbusti, o întindere de apă de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime. Este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei. De asemenea, parcul este dotat cu un amfiteatru pentru spectacole, o mică gradină zoologică, una dintre cele mai vechi din țară, inaugurată în anul 1906 și câteva restaurante.

Podul Suspendat- un pod construit în 1901-1902;

Castelul Fermecat- pe unul dintre dealuri, în apropierea podului, se află un castel (fost restaurant), acum fiind obiectiv turistic;

Hipodromul Craiova – Inaugurat in 1903, era folosit pentru curse de trap și galop. După cel de-al Doilea Război Mondial partea din fața tribunei a fost transformată în teren pentru concursurile de sărituri peste obstacole. Din anul 2000 nu s-a mai desfășurat nicio activitate, cu excepția concursurilor de atletism.

 

 

Sursa: wikipedia.org