DE ACTUALITATE

Parlamentul European: Rezoluţie privind libertatea presei, în țările UE

A picture taken on October 16, 2019 shows the European Union flags floating in the air in front of the European Commission building in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) (Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Libertatea presei, în Europa, a fost afectată în ultimii ani, iar epidemia de COVID-19 a agravat această deteriorare – se arată într-o rezoluţie, adoptată de Parlamentul European. Legislativul atrage atenţia asupra încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass-media critice şi independente şi de a submina libertatea şi pluralismul.

Eurodeputații notează, în rezoluţie, că sunt deosebit de îngrijorați de situația din unele țări ale uniunii, unde mijloacele de comunicare în masă au devenit un exemplu de propagandă pro-guvernamentală. Ei solicită ca țările să ia măsuri, pentru ca proprietatea mass media să nu fie concentrată în mâinile unui număr prea mic de persoane.

De asemenea, europarlamentarii cer ca fondurile uniunii să nu poată fi cheltuite în favoarea mass media controlată de stat sau pentru propagandă politică. În acest context, Parlamentul invită Comisia Europeană ca, în raportul său annual, referitor la situația statului de drept în uniune, să evalueze, pentru fiecare stat membru, gradul de transparență al proprietății asupra canalelor de presă și nivelul de interferență a guvernelor şi a actorilor privați, în sector.

Deputații subliniază că încercările de a îngrădi libertatea și pluralismul mass media trebuie considerate un abuz de putere, grav și sistematic, și o încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

%d blogeri au apreciat: