Connect with us

Fapt divers

Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase

Published

on

Luminile puternice din marile orașe ar putea cauza o adaptare evolutivă în cazul unor păsări, astfel că dezvoltă ochi mai mici, arată un nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că două specii comune din zonele urbane din San Antonio, Texas, SUA au ochii cu aproape 5% mai mici decât membrii din aceeași specie aflați în afara orașelor. Cercetătorii nu au găsit o diferență de mărime a ochilor pentru speciile de păsări migratorii, indiferent în ce zonă a orașului trăiau mare parte din an.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Global Change Biology și au implicații pentru eforturile de conservare și declinul rapid al populației de păsări din SUA.

Statele Unite și Canada au pierdut 3 miliarde de păsări

„Studiul arată că păsările rezidențiale se adaptează în timp la zonele urbane, dar cele migratorii nu, probabil pentru că își petrec iarna în alte locuri, acolo unde e mai puțin probabil să aibă poluare luminoasă și zgomote cauzate de oameni”, a spus Jennifer Phillips, ecologist la Washington State University și autor senior al studiului.

Statele Unite și Canada au pierdut 29% din populația de păsări sau 3 miliarde de păsări din 1970 și până astăzi, potrivit cercetărilor anterioare.

Oamenii de știință cred că fragmentarea habitatelor este principalul factor de declin la păsări, dar studiul actual sugerează că poluanții senzoriali precum poluarea luminoasă cauzată de oameni ar putea, de asemenea, avea un rol în supraviețuirea păsărilor la orașe.

Păsările cu ochi mai mari pot fi orbite de lumina de la orașe

Deși alte studii s-au concentrate asupra modului în care lumina de la orașe afectează ritmul circadian al păsărilor, acesta este primul care arată o legătură cu dimensiunile ochilor.

Ochii mai mici ar putea permite păsărilor să reziste mai bine la lumina puternică și constantă din orașe. Păsările cu ochi mai mari pot fi oarecum orbite de lumina de la orașe sau ar putea avea probleme de somn, astfel că ar avea un dezavantaj în zonele urbane.

sursa: descopera.ro

%d blogeri au apreciat: