DE ACTUALITATE

Patru „căsuțe de lectură” la Novaci

Voluntarii novăceni lucrează încă din vara acestui an la ”BIBLIOTECA STRADALĂ”, proiect în cadrul căruia în cursul săptamânii viitoare se finalizează activitatea de voluntariat ”CĂSUȚA DE LECTURĂ”. Voluntarii, care doresc să rămână în anonimat, au colectat cărți prin donații și au vopsit cele 4 căsuțe oferite de Primăria Orașului Novaci.

REGULAMENT DE
UTILIZARE:

1.         Iei o carte, o citești și o pui la loc
sau  aduci alta la schimb!

2.         Iei cartea dorită, aranjezi frumos
cărtile rămase și închizi cu grijă ușa!

3.         Îngrijește cărțile împrumutate și ai
grijă să le returnezi în perfectă stare!

4.         Îngrijește căsuța și, dacă observi că se degradează, contactează coordonatorul de proiect la telefonul scris în colțul din stânga.

5.         Dacă ai cărți si vrei să le donezi ,
adu-le la Casa de Cultură Novaci!

6.         Scrie pe cărțile donate un mesaj ”de
suflet” pentru cititor!

În orașul Novaci sunt montate 4 căsuțe de lectură: una la  Centrul de Îngrijire a Persoanelor  Vârstnice de pe strada Ocolului; două la Spitalul Orăsenesc Novaci și una în autogara Novaci (stația de autobuze).

Genurile de carte primite prin donație sunt: literatură pentru copii, lucrări de literatură clasică(universală), cărți polițiste și de aventură, cărți cu caracter istoric, toate ușor de parcurs ca posibilitate de întelegere a mesajului transmis prin conținutul scris, cu scris format mai mare. Se acceptă si cărți de colorat pentru copiii din spital, jocuri logice, rebus, cu condiția să fie într-o stare acceptabilă.

Casa de Cultură din Novaci, Primăria și Consiliul Local Novaci vin cu acest proiect pentru dezvoltarea gustului pentru lectură, alimentarea și întreținerea îndeletnicirii de a citi pentru persoanele aflate în suferință (bolnavi internați la spitalul din localitate sau vârstnici de la Centrul de  Îngrijire a Persoanelor Vârstnice). Căsuța de lectură propune folosirea lecturii ca terapie, dar și ca modalitate de petrecere a timpului în care bolnavul, copil sau vârstnic, este internat. Novaciul beneficiază de o bibliotecă orășenească foarte bine dotată și întreținută, dar accesul pentru aceste categorii de oameni este practic imposibil din cauza incapacității multora de deplasare, a distanței și a programului tratamentelor.

Două căsuțe vor fi montate așadar la spital și vor fi dotate atât cu cărți pentru copii de toate vârstele, cât si cu cărți pentru adulți.

În statia de autobuz se va monta doar o căsuță, care va fi dotată cu cărți potrivite vârstelor cuprinse între 12 și 18 ani.  Cei care au inițiat acest proiect doresc să crească numărul cititorilor tineri, iar navetiștii să aibă o altă preocupare decât telefonul, în timpul petrecut pentru a aștepta un mijloc de transport. Dacă anumite exemplare nu vor mai fi returnate, considerăm că activitatea reprezintă totusi un câștig social, cartea fiind folosită.

Pentru copiii din spital care nu știu să citească, „Căsuța de lectură” are nevoie de cărți cu animale, plante, sau cu povești ilustrate. Dacă sunt persoane dornice să doneze cărți pentru „Căsuța de lectură”, cei de la Casa de Cultură din Novaci îi așteaptă!

%d blogeri au apreciat: