Connect with us

Sport

Pe 3 mai 1975, Nadia Comăneci devenea campioana absolută a Europei, la gimnastică

Published

on

În urmă cu 46 de ani, pe 3 mai 1975, la vârsta de 13 ani și jumătate, Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei și campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă, la Campionatul european (feminin) de gimnastică de la Skien, în Norvegia. Aici, polul de valoare, deţinut ani buni de gimnastele din fosta Uniune Sovietică, a fost schimbat în favoarea româncei Nadia Comăneci. Abia după succesul de la Europenele din Norvegia, conducerea comunistă a luat decizia de a dezvolta acest sport, de a investi în gimnastica românească. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului în România”.

Nadia Comăneci a devenit cea mai cunoscută gimnastă din lume, după ce, la Olimpiada de la Montreal (Canada), din 1976, a obţinut prima notă de 10 din istoria modernă a acestui sport. Cum tabela nu era programată să afişeze nota maximă, în loc de 10, a apărut… 1.00!

În cariera ei, Nadia a câştigat nu mai puţin de cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice (Montreal 1976 şi Moscova 1980). Graţie acestor succese, fosta sportivă, originară din Oneşti, a fost desemnată cea mai bună gimnastă a lumii din secolul XX. Totodată, a fost primul sportiv român, inclus în memorialul International Gymnastics of Fame.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: