Connect with us

Muzica si film

”Pe aripile vântului” – controversă între cinefili și susținătorii antirasismului

Published

on

Marile platforme, distribuitoare de filme și seriale tv, au început să scoată din listă producții considerate ca având conținut rasist. ”Pe aripile vântului”, unul dintre cele mai vizionate filme din istorie, a fost scos de pe platforma HBO Max, iar serialul ”Little Britain” a fost eliminat de pe Netflix și BBC. 

”Pe aripile vântului”, lansat în 1939, un clasic al tuturor timpurilor,  apare în topurile celor mai bune filme, făcute vreodată. Pe lângă povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler, în timpul războiului de secesiune, filmul ilustrează și viața sclavilor de culoare, într-un mod „îndulcit”. Acest lucru a atras numeroase critici, de-a lungul vremii, scrie CNN.

Filmul va fi disponibil, din nou, pe HBO Max „cu o discuție despre contextul istoric și denunțarea acelor scene” și va fi prezentat „așa cum a fost creat inițial, pentru că, altfel, ar fi ca și cum am susține că aceste lucruri nu au existat”, a declarat purtătorul de cuvânt al HBO.

“Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 de miliarde de dolari. Decizia vine și după ce Los Angeles Times a publicat o scrisoare, în care, John Ridley, scenaristul câștigător al premiului Oscar pentru filmul “12 ani de sclavie”, solicită HBO Max să scoată filmul din grila sa.

Și alte platforme au luat măsuri similare. Netflix, BBC iPlayer și BritBox au renunțat la seriale ca ”Little Britain, ”Fly With Me” sau ”Little Britain”, justificând acest lucru prin faptul că, de când a fost realizat show-ul, „vremurile s-au schimbat”.

Nu sunt singurele măsuri radicale, luate în urma protestelor din SUA, în urma uciderii lui George Floyd. În Anglia, statuia unui filantrop din secolul al XVII-lea, care a fost și negustor de sclavi, a fost dărâmată și aruncată în mare. Și în Belgia, una dintre statuile regelui Leopold al II-lea, responsabil de genocid, în rândul populației de culoare din Congo, a fost înlăturată dintr-un scuar din Anvers.