Sanatate & Life Style
Pericolul din popcornul pentru microunde
O cercetare recentă arată că anumiţi compuşi din popcornul pentru microunde pot cauza dezechilibre endocrine ce favorizează instalarea prematură a menopauzei.
Îţi place popcornul pentru microunde pentru că se prepară rapid şi are tot ce trebuie în acea punguţă de hârtie? Ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a consuma acest aliment, pentru că un nou studiu scoate la iveală date îngrijorătoare.
Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, consumul de popcorn pentru microunde ar putea creşte riscul de a intra mai devreme la menopauză. Motivul? Compuşii chimici cu care este tratată punga de hârtie pot perturba nivelul hormonal.
Cu doi ani mai devreme la menopauză din cauza consumului de popcorn pentru microunde
Într-o cercetare realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.100 de femei s-a descoperit că, în rândul celor care consumau frecvent floricele de porumb la microunde, riscul de a intra prematur la menopauză este mai mare.
Astfel, femeile care obişnuiau să mănânce popcorn preparat la microunde intrau la menopauză în jurul vârstei de 50,8 ani, în comparaţie cu cele care nu aveau acest obicei şi care intrau la menopauză aproximativ doi ani mai târziu, la 52,8 ani.
De vină sunt, susţin cercetătorii, nivelurile crescute de substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), numite și „chimicale eterne”, cu care sunt tratate acele pungi de hârtie specială de popcorn pentru microunde.
„Acest studiu arată că nivelul crescut de PFAS în organism este asociat cu un risc mai crescut de a intra prematur la menopauză”, spune Ning Ding, unul dintre autorii studiului.
„Intrarea prematură la menopauză, chiar şi cu 1-2 ani mai devreme, poate avea un impact major asupra sănătăţii sistemului cardiovascular şi osos, asupra calităţii vieţii femeilor. Osteoporoza şi afecţiunile cardiovasculare pot fi favorizate de menopauza prematură. Este important să atragem atenţia asupra acestui aspect, astfel încât femeile să evite consumul acestor alimente care le pot face rău”, atrage atenţia dr. Sung Park.
În ce produse se folosesc PFAS și ce alte efecte negative au asupra sănătății
Studii anterioare au demonstrat că există o legătură între PFAS și o serie de probleme medicale, cum ar fi scăderea greutății în cazul bebelușilor abia născuți, diabet, afecțiuni cardiovasculare, infertilitate, probleme de învățare la copii, imunitate scăzută, valori crescute ale colesterolului și chiar cancer.
Aceşti compuşi chimici cunoscuţi sub numele de PFAS sunt frecvent utilizaţi în produse precum tigăile nonaderente sau pungile de hârtie pentru microunde (inclusiv în cutiile de pizza sau ambalajele care „rezistă” la temperatura crescută a alimentelor fără a se deforma) şi se acumulează în organism, neputând fi metabolizaţi.
De asemenea, aceștia sunt folosiți și în produse cosmetice sau de îngrijire a pielii, diferite tipuri de covoare rezistente la pete sau îmbrăcăminte ori încălțăminte hidrofugă (din materiale care nu permit pătrunderea apei, a umidității).
Potrivit European Chemicals Agency, PFAS reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în întreaga societate și care se găsesc și în mediu. Toate conțin legături carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legături chimice în chimia organică. Aceasta înseamnă că rezistă la degradare atât în timpul utilizării, cât și în mediu timp de mii de ani.
sursa: csid.ro