Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Enya!

Este artista cu cele mai mari vânzări din Irlanda, avand 4 premii Grammy și o nominalizare Oscar!

Published

on

Enya, pe numele real Eithne Ní Bhraonáin (n. 17 mai 1961) este o cântăreață, compozitoare și instrumentistă irlandeză.

Enya este o transliterare aproximativă a pronunției numelui Eithne în irlandeză, limba ei nativă.

Și-a început cariera muzicală în 1980, când s-a alăturat trupei Clannad formată din frații și surorile sale, dar i-a abandonat mai târziu, urmând apoi să-și caute realizarea într-o carieră solo.

enya-239352l-pozaAlbumul ei de debut, Watermark, care a fost lansat în 1988, a introdus-o pe plan internațional pentru prima dată și Enya a devenit cunoscută pentru sunetul ei unic, ce era caracterizat de stratificări ale vocii, melodii folk, fundaluri sintetizate și reverberații eterice.

A continuat să aibă parte de succes între anii 1990 și 2000; albumul ei din 2000 – A Day Without Rain a obținut înregistrări excelente la vânzări (16 milioane de exemplare) și a fost numită „World’s Best-Selling Female Artist” a anului 2001. Este artista cu cele mai mari vânzări din Irlanda și oficial a 2-a ca export de albume muzicale după trupa U2. Numărul de albume vândute se situează la 85 milioane de exemplare.

enya-337889l-pozaActivitățile ei i-au dobândit, pe lângă alte lucruri, 4 premii Grammy și o nominalizare Oscar (pentru contribuția ei la primul film din trilogia Stăpânul Inelelor).

Pănă acum se știe că a cântat în 10 limbi diferite, dintre care una inventată de Enya și textiera ei, Roma Ryan.

Enya este a 9-a artistă ca număr cu cele mai mari vânzări de albume în America, combinând 30 milioane de exemplare ale albumelor în SUA.                                                                                                                                                      Sursa: ro.wikipedia.org