Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Jack Nicholson!

Nicholson a fost nominalizat la Premiul Oscar de 12 ori si a castigat 7 premii Globul de Aur.

Published

on

John Joseph „Jack” Nicholson (n. 22 aprilie 1937) este un actor, regizor și producător american. Este renumit pentru rolurile sale complexe.

john-joseph-nicholson-2Nicholson a fost nominalizat la Premiul Oscar de 12 ori. A câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor de două ori, pentru Zbor deasupra unui cuib de cuci și Mai bine nu se poate. A câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul Cuvinte de alint din 1983. Este la egalitate cu Walter Brennan si Daniel Day-Lewis în topul actorilor cu cele mai multe premii Oscar (trei) și pe locul doi după Katherine Hepburn la general (patru).

Este de asemenea unul dintre cei doar doi actori nominalizați la Premiul Oscar în fiecare deceniu din anii ’60 și până în anii 2000 (celălalt fiind Michael Caine). A câștigat șapte premii Globul de Aur și a primit premiul Kennedy Center Honor în 2001. În 1994 a devenit unul dintre cei mai tineri actori premiați cu premiului Institutului American de Film pentru întreaga activitate.

the-postman-300x200Filme notabile în care a jucat sunt, în ordine cronologică: Easy Rider, Five Easy Pieces, Chinatown, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Strălucirea, Roșii, Cuvinte de alint, Batman, A Few Good Men, Mai bine nu se poate, Totul despre Schmidt, Something’s Gotta Give și Cârtița.

Un rol memorabil l-a reușit în Poștașul sună întotdeauna de două ori, unde a jucat alături de Jessica Lange.

 

Sursa: ro.wikipedia.org