Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Jet Li!

Jet Li este un maestru chinez de arte marțiale, actor, regizor și producător de film, campion de wushu!

Published

on

Jet Li este numele de scena al actorului Li Lian Jie. S-a născut in localitatea Heibei de la periferia Beijing, China, la 26 aprilie 1963. S-a instruit din copilărie in artele marţiale chinezeşti (wushu), a câştigat numeroase concursuri, a fost de 5 ori campion naţional.

liIn 1982 a apărut in primul film, Templul Shaolin, prima producţie moderna chineza de kung-fu, câştigând aprecierea publicului. A jucat apoi in filmele chinezesti Born to Defense (1986), Nan bei Shao Lin (1986), Shao Lin Hai Deng da shi (1988).

In 1987 s-a casatorit cu Huang Qiuyan si au avut 2 copii impreuna. Au divortat in 1990 si Jet Li s-a recasatorit cu actrita Nina Li Chi, are si impreuna cu ea alti 2 copii.

jetIn 1989 a plecat in Statele Unite si in acelaşi an filma Hidden Dragon. Nu reuşit sa capteze atenţia publicului american si in 1990 producea împreuna cu Hark Tsui filmul Master. S-a întors la Hong Kong împreuna cu acesta si in 1991 juca in filmul chinezesc Once Upon a Time in China, cu un succes imens. In 1993 a jucat in Fong Sai Yuk si Deadly China Hero, The Legend II, Tai Chi Master, in 1995 câştiga fani in întreaga lume cu filmul Fist of Legend.

In anul 1998 a debutat in S.U.A. cu filmul Lethal Weapon 4, in anul 2000 era eroul principal din Romeo Must Die, in 2001 juca in Kiss of the Dragon si The One, in anul urmator aparea in The Hero, cu record de incasari.

In anul 2004 era vocea unui personajului principal din jocul video Jet Li: Rise to Honor, in 2005 juca in filmul Unleashed (numit si Danny the Dog), alaturi de Bob Hoskins si Morgan Freeman, in 2006 aparea in Fearless, ultimul film in care făcea demonstraţii de arte marţiale si care a avut un succes mondial.

Jet-Li-PosterS-a întors in China si a jucat in Warlords, pentru care a primit premiul Hong Kong Film ca Cel mai bun actor. A jucat pentru prima data împreuna cu Jackie Chan în Forbidden Kingdom (2008). In 2009 a jucat in The Expendables, alături de Sylvester Stallone, Mickey Rourke, Steve Austin, in 2010 a jucat in Ocean Heaven, cel mai recent film in care joaca este producţia anului 2011 The Flying Swords of Dragon Gate.

Jet Li a devenit in anul 2009 cetăţean al Republicii Singapore, a lansat propria linie de îmbrăcăminte, a fondat o organizaţie nonguvernamentală numită The One care se ocupă de recuperarea mentală a persoanelor afectate de dezastre naturale.

 

Sursa: cinemagia.ro