Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Suzanne Vega!

AL doilea album al sau a fost vandut in peste trei milioane de exemplare în întreaga lume şi Vega a câştigat trei nominalizari la Grammy!

Published

on

Suzanne Nadine Vega s-a nascut pe 11 iulie 1959 în Santa Monica, California.

Vega a scris poezii la o vârstă fragedă, şi a început compunerea de melodii la chitara la 14 ani. A urmat Liceul de Arte Teatrale din Manhattan, unde a studiat dans modern. În 1978, a inceput sa cante compoziţii proprii, în cluburi de muzică folk din Greenwich Village. După absolvirea de la colegiul Barnard, unde a cîştigat un B.A. în limba engleză în 1982, ea si-a luat un loc de muncă cu ziua ca receptionera. Ea a continuat să lucreze in cluburile din New York, cum ar fi Folk City şi Speakeasy, şi cum numarul de fani locali a crescut, ea a inceput sa primeasca critici pozitive de la publicaţii precum “The New York Times”, precum şi atragerea interesului caselor de discuri importante.

suzanne_vega2În 1983, A & M Records, care a refuzat-o de două ori înainte, a semnat un contract cu ea. Lenny Kaye din grupul Patti Smith a fost adus pentru a co-produce cd-ul de debut omonim, lansat in aprilie 1985. Albumul a fost vandut in peste un sfert de milion de exemplare în Statele Unite, şi peste o jumătate de milion în străinătate.

În timp ce nu a lansat single-uri importante în SUA, ” Marlene On The Wall ” a devenit un hit în Top 20 din Marea Britanie. În 1986, ea a contribuit cu versuri pentru două secţiuni ale „Songs from Liquid Days” ale compozitorului de avangardă Philip Glass, şi, de asemenea, a scris „Left of center”, un tribut adus unui adolescent nonconformist, care a apărut pe coloana sonoră din “Pretty In Pink”.

Al doilea album al lui Vega, “Solitude Standing”, din nou co-produs cu Kaye, a fost lansat în primăvara anului 1987. Single-ul „Luka”, o melodie obsedanta despre abuzurile împotriva copiilor, a devenit un succes neasteptat, merge tot drumul pana pe poziţia a treia in “Billboard Hot 100” în luna august. Albumul a obţinut statutul de aur în SUA, a ajuns pe numarul sase pe cd-ul Billboard şi a ajuns pe numărul doi în Marea Britanie. Acesta a fost vandut in peste trei milioane de exemplare în întreaga lume şi Vega a câştigat trei nominalizari la Grammy în 1988.

suzanne-vega-3Al treilea album al lui Vega, “Days Of Open Hand”, co-produsă de ea şi Anton Sanko, a fost lansat in aprilie 1990. Înregistrarea a marcat o departare de la rădăcinile ei folk la un sunet mai mult pop / rock. În ciuda critice pozitive, lipsa unui hit de pe album a făcut-o mai puţin de succes decât cele doua lansari anterioare.

Vega a avut un alt hit imens, cu un remix dance al unei înregistrari cappella, care a apărut iniţial pe „Solitude standing”. Cativa producători britanici au cunoscut ADN-ul folosit la „Tom’s Diner” ca piesa vocala pentru remix lor techno lansat în 1990. Vega a auzit înregistrarea neautorizată şi a iubit-o, determinând A & M să-l re-emita. Single-ul a devenit un succes urias din intreaga lume, ajungand pe locul doi în Marea Britanie şi numărul cinci în SUA, la începutul lui ’91. O compilaţie de 13 versiuni diferite ale unui ton a fost lansata de A & M in 1991.

02691_show_landscape_large_01Inspirat de succesul neasteptat al unui single cu orientare dance, urmatorul album al lui Vega, “99.9 F” (1992), produs de Mitchell Froom, a făcut uz de sunete electronice şi industriale, beat-uri techno si o multime de percuţii. Ea a fost întâmpinată cu critici pozitive de majoritatea criticilor, şi a castigat la New York Music Award pentru cel mai bun album rock al anului. Froom şi Vega s-au căsătorit la scurt timp dupa lansarea albumului, şi o fiică, Ruby Froom, s-a născut în 1994.

Vega a contribuit cu piesa ” Woman On The Tier ” pentru coloana sonoră a filmului “Dead Man Walking” în 1995, şi cu soţul Froom ca producator, si-a lansat a cincea ei colectie, “Nine Objects Of Desire” în 1996. Albumul, care a fost întampinat cu o reacţie pozitivă din partea presei muzicale, au prezentat ritmurile in crestere ale lui Vega ce se auzeau de la trupele rock latino-orientate cum ar fi War şi Santana, precum samba şi influenţe de jazz brazilian.

În 2002, Vega a contribuit la piesa ” It Hit Home „, în beneficiul melodiilor de pe CD-ul “Vigil: n.y.” din 9 / 11, ca parte a Schimbului Compozitorilor din Greenwich Village. Incasările albumului au mers la văduvele din Family Relief Fund. Retrospectiva: The Best Of Suzanne Vega a fost emis de A & M în aprilie 2003, şi a inclus un CD bonus cu materiale nelansate anterior.

 

Sursa: biografii.famouswhy.ro

ULTIMA ORĂ

Regional14 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional15 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport15 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional15 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional15 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional15 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional15 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON