Connect with us

Evenimente

Personalitatea zilei: Valer Dellakeza!

În anul 2000 a primit premiul UNITER si a fost declarat cel mai bun actor al anului.

Published

on

188811_1462326976869_3928697_nValer Dellakeza (n. 29 martie 1942, Craiova, Dolj) este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film și televiziune. Este actor al Teatrului Național Craiova, dar și al „Teatrului Dramatic Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Este absolvent IATC, 1968, clasa profesor Beate Fredanov, lector univ. Octavian Cotescu, preparator Laurentiu Azimioara. A interpretat – în aproape cinci decenii de activitate – roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Marin Sorescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Dumitru Radu Popescu și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Eugen Ionescu,Maxim Gorki, A.P. Cehov.

timthumbA colaborat cu regizori celebri ai scenei românești printre care Silviu Purcărete, Vlad Mugur și Tompa Gabor.

Este unul din numele mari ale teatrului craiovean și național primind numeroase premii și aprecieri critice în țară și străinătate.

În anul 2000 a primit premiul UNITER pentru rolul Truffaldino din piesa „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, în regia lui Vlad Mugur, și tot cu aceasta ocazie a fost declarat cel mai bun actor al anului de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru din România.

Începând cu anul 2004 este numit Societar de onoare al Teatrului Național Craiova.

Alte distinctii:

-Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler – la propunerea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, 6 nioembrie 2013

-Titlul de  Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova, 26 octombrie 2012