Connect with us

Evenimente

Pizza napoletana a fost numita parte din patrimoniul UNESCO

Zilnic, în Italia sunt consumate şapte milioane de pizza.

Published

on

Pizza napoletană câştigă statutul de patrimoniu UNESCO. Decizia a fost luată joi, 7 decembrie, de Comitetul pentru Patrimoniul Mondial al UNESCO, reunit pe insula Jeju din Coreea de Sud. Italia şi Napoli sunt în sărbătoare. Sergio Miccu, preşedintele Asociaţiei Napolitane de Pizzaioli (Associazione Pizzaiuoli Napoletani), a declarat pentru AFP că pizza va fi oferită joi gratis locuitorilor de pe străzile oraşului.”Vittoria!” (Victorie!”) – a scris ministrul italian al agriculturii şi alimentaţiei, Maurizio Martina pe Twitter. „Identitatea gastronomică este din ce în ce mai bine protejată”, a adăugat ministrul Maurizio Martina. Este incontestabil faptul că know-how-ul gastronomic din jurul producţiei de pizza este un patrimoniu cultural, a comentat şi Comitetul UNESCO. Este o parte integrantă a culturii şi identităţii napolitane. Alfonso Pecoraro Scanio, fost ministrul italian al agriculturii, care a participat la reuniunea de la Jeju, a exclamat într-un video postat pe Twitter: „Trăiască arta napolitană pizzaiolo!” Două milioane de persoane au semnat o petiţie pentru a susţine cererea Italiei ca pizza napolitană să devină patrimoniu UNESCO. Ambasadorul italian al UNESCO, Vincenza Lomonaco, a mulţumit tuturor statelor care au votat pentru Napoli şi pentru pizza.
Ministrul italian al culturii şi turismului, Dario Franceschini, a spus că „în timp ce pizza a devenit un patrimoniu universal, mulţi oameni din întrega lume nu ştiu că este de origine italiană. Această decizia a UNESCO va stabili adevărul pentru totdeauna: pizza este o hrană globală, care s-a născut în Napoli şi în acest cuptor.”
„După 250 de ani de aşteptare, pizza este un patrimoniu UNESCO! Felicitări Napoli! „, a spus porducătorul de pizza Enzo Coccia. „De-a lungul secolelor, arta napolitană de a fabrica pizza s-a bazat pe câteva elemente-cheie: apă, făină, sare şi drojdie, dar şi pe produse excelente din mediul rural, a mai spus Enzo Coccia. „Pizzaioli este arta de a face pizza, de la cuptoarele de lemn folosite până la manipularea spectaculoasă a aluatului, aruncându-l în aer pentru a-l ‘oxigena’. Pentru o pizza reuşită, menţionează Coccia, mai „sunt necesare mâinile, inima şi sufletul, care ne permit să facem magie”. El descrie întinderea aluatului ca „o dragoste şi o pasiune pe care le transmitem altora”.
Istoricul Antonio Mattozzi a spus că „în jurul anului 1750 a apărut prima pizza în taverne, după care oamenii au început să se specializeze ca ‘pizzaioli’ (bucătari de pizza) şi până la sfârşitul secolului al XVIII-lea au fost create primele pizzerii”.
Zilnic, în Italia sunt consumate şapte milioane de pizza. În ţară există 35.000 de pizzerii şi un sfert de milion de locuri de muncă depind de afacerea de miliarde de dolari. Cei mai mari fani din lume ai acestei specialităţi sunt locuitorii Americii de Nord, care consumă 13 kg de pizza pe persoană în fiecare an. Italienii ocupă locul al doilea în clasamentul internaţional, cu un consum mediu anual de 7,8 kg. de pizza pe cap de locuitor. Austriecii consumă anual 3,3 kg de pizza pe persoană.

 

sursa: rador.ro

 

ULTIMA ORĂ

International4 ore ago

Miniștrii G7 se angajează să întărească apărarea Ucrainei în fața Rusiei la întâlnirea de pe insula Capri din Italia

Reuniţi pe insula Capri din Italia, miniştrii de externe ai marilor economii G7 s-au angajat astăzi să întărească apărarea antiaeriană...

National5 ore ago

PNRR: Peste 20 de milioane de euro alocați pentru transformarea gunoiului de grajd în biogaz

Peste 20 de milioane de euro sunt alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă unui program de sprijinire a...

National5 ore ago

Începe cea de-a X-a ediție a Colectei Naționale de Alimente: O campanie de solidaritate cu ocazia Paștelui pentru cei mai nevoiași

Astăzi a început cea de-a 10-a ediţie a Colectei Naţionale de Alimente – una dintre cele mai importante campanii de...

National5 ore ago

România își întărește capacitățile de apărare aeriană: 3 aeronave F-16 ajung la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Trei aeronave F-16 achiziţionate...

time lapse photography of white commercial airplane time lapse photography of white commercial airplane
National5 ore ago

Ansamblul de dansuri populare Florile Visei revine în țară alături de premierul Marcel Ciolacu, după o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite

20 de copii şi adolescenţi, membri ai Ansamblului de dansuri populare Florile Visei al comunei Şeica Mare ( judeţul Sibiu...

pile of fish pile of fish
Regional5 ore ago

Jandarmii gorjeni aplică zeci de sancțiuni în perioada de prohibiție la pescuit

În timp ce se apropie sezonul de pescuit, autoritățile din județul Gorj intensifică eforturile de monitorizare și aplicare a legilor...

Regional6 ore ago

Târgul Ofertelor Educaționale: Oportunități pentru elevii de clasa a VIII-a în Târgu Jiu

Mâine, 20 aprilie, tinerii elevi care se pregătesc să își încheie ciclul gimnazial sunt așteptați la un eveniment special –...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON