Connect with us

Sanatate & Life Style

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm

Published

on

Începe weekendul și automat avem poftă de ceva bun. Ce-ați zice de o pizza. De ce pizza a trecut în categoria produselor de fast-food, de ce ne ferim de ea și mai ales de ce ne simțim vinovați când o consumăm.  

Din punct de vedere nutrițional într-o pizza avem toate categoriile de nutrienți: blatul înseamnă carbohidrați, sosul de roșii, ciupercile sau ardeiul gras înseamnă legume, iar brânza și șunca aduc proteine și grăsimi.

E adevărat, la capitolul ingrediente făinoasele reprezintă mai mult de jumătate din cantitate, deci pizza nu este un produs de slăbit. Însă este un fel de mâncare potrivit pentru copiii în creștere sau pentru persoanele care fac efort fizic și au nevoie de multă energie.

Dacă ar fi să facem o comparație, putem spune că pizza înseamnă un fel de sendviș desfășurat. O pizza de 20 cm în diametru este echivalentă cu o porție de paste.

De ce considerăm pizza un produs nesănătos? Ce poate fi greșit în pizza? Mai degrabă ar trebui să ne ferim de o porție de paste care pot ascunde mult ulei, sau de un sendviș care poate avea multă maioneză.

Pe o pizza vezi toate ingredientele, nu e nimic ascuns. Iar dacă blatul este subțire și făcut din aluat bine dospit, atunci vorbim despre un produs premium, nicidecum de unul de fast-food.

Credeți că întâmplător pizza este cel mai consumat produs alimentar la nivel mondial? Toată lumea iubește pizza, este ușor de mâncat la colț de stradă, la birou sau la restaurant, poate fi o masă principală sau o gustare.

De la pizza Margherita cu sos de roșii, mozzarella și busuioc, până la pizza cu bacon, salam picant sau 4 feluri de brânză, combinațiile sunt infinite…tot ce avem prin frigider poate fi pus pe o pizza. Iar topping-urile sunt mai degrabă condimente decât ingrediente, deci nici la calorii nu exagerăm.

Cum să transformăm pizza într-un produs nepericulos pentru siluetă? Prima variantă ar fi să nu mâncăm o pizza întreagă, ne limităm la 2-3 triunghiuri și completăm masa cu o salată mare de frunze și legume proaspete.

Sau putem considera că pizza reprezintă porția de făinoase pentru 2 zile și dacă o mâncăm pe toată, la următoarele mese adio carbohidrați, doar grătar cu salată, ca să rămânem în buget. Sau respectăm regula 80/20 și suntem cuminți toată săptămâna, ca să putem mânca o pizza în weekend.

sursa: stirileprotv.ro