Connect with us

Evenimente

PODURI DE TEATRU, de astăzi, la Craiova, eveniment de talie mondială, marca TNC

Published

on

Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, gazda și co-organizatorul, împreună cu Fundația Shakespeare, al Festivalului Internațional Shakespeare, eveniment de renume mondial, ajuns la cea de a XIII-a ediție, organizează, în perioada 20-23 aprilie 2023, evenimentul PODURI DE TEATRU.

La inițiativa actorului Emil Boroghină, Teatrul Național „Marin Sorescu” celebrează împlinirea a 400 de ani de la apariția ediției First Folio a operelor  lui William Shakespeare. Evenimentul PODURI DE TEATRU marchează și împlinirea a 50 ani de la construirea clădirii Teatrului Național din Craiova, clădire emblematică a municipiului Craiova și locul în care numeroase evenimente culturale au prins viață și s-au bucurat de aprecierea publicului, a criticilor de teatru și a presei de specialitate.

„Anul 2023 este unul extrem de important pentru cultura universală. Se împlinesc 400 de ani de la apariția, în 1623, a ediției First Folio a Operelor Complete ale lui William Shakespeare. Este impresionant numărul celor care susțin că, fără tezaurul shakespearian, o adevărată a doua Biblie a omenirii, lumea ar fi fost mult mai săracă. Anecdotica ne spune că unul dintre cei mai importanți dregători ai Imperiului britanic de la sfârșitul secolului al XIX-lea a declarat în forumul parlamentar londonez că, dacă, ipotetic, ar fi nevoit să aleagă între pierderea Indiei și cea a pieselor lui Shakespeare, Marea Britanie ar renunța la cea dintâi.” – Emil Boroghină.

Spectacolul „Coriolanus” de la Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev (Ucraina) deschide, pe 20 aprilie, cele patru zile de festival și dă o voce puternică culturii din țara vecină, trecută prin grele încercări în aceste momente. În program sunt incluse spectacolele „Hamlet”  prezentat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” Timișoara, regia Ada Lupu Hausvater,  „Macbeth” de la Flabbergast Theatre din Londra, regizat de Henry Maynard, o producție realizată în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare, și „Richard III” pus în scenă de Bocsárdi László la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.

Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova oferă craiovenilor ocazia de a se întâlni cu spectacole de marcă și pune la dispoziție, gratuit, 30 la sută dintre locurile disponibile la spectacolele din festival. Invitațiile se obțin de la agenția de bilete a teatrului, în limita locurilor disponibile.

 Zilnic, manifestări teatrale urbane se vor desfășura în Piața William Shakespeare, Piața Mihai Viteazul, Piața Frații Buzești și Parcul Nicolae Romanescu.

De asemenea, vor avea loc ample conferințe ale unor personalităților teatrale românești de renume internațional, ocazii în care va fi dezbătut inclusiv aportul  culturii craiovene și românești la patrimoniul culturii universale. La evocarea unor personalități precum Liviu Ciulei sau George Banu vor fi prezenți la Craiova reputați oameni de teatru care participă activ de ani buni la prestigiul cultural mondial al orașului nostru.

Organizatori: Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare

Finanțatori: Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii

Parteneri: Institutul Cultural Român, Ambasada Marii Britanii la București, British Council România, Uniunea Teatrală din România și Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare, Institutul Shakespeare de la Stratford-upon-Avon, Universitatea din Birmingham și Universitatea din Craiova.