Connect with us

National

Populaţia României a scăzut, într-un singur an, cu 6 la sută

România e într-un declin demografic accentuat, arată …

Published

on

Populaţia României a scăzut, într-un singur an, cu 6 la sută. Iar la capitolul decese care puteau fi evitate, ţara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană. Olguța Rădulescu Gugilă vine cu detalii

                                                    

România e într-un declin demografic accentuat, arată ultimele datele Eurostat. Anul trecut, în România, rata mortalităţii a fost de 13,3 la mia de locuitori, în timp ce rata natalităţii a fost de 9,7 la mie.

E indiciul unui declin demografic, avertizează specialiştii. Ei spun că tendinţa de deteriorare este foarte bine instalată prin toate mecanismele. În opinia lui Vasile Ghețău, de la Centrul de Cercetări Demografice. Stoparea declinului nu mai este posibilă, având în vedere că suntem în al 29-lea an de scădere a populaţiei ţării şi de deteriorare a structurii pe vârste. Grav e şi că România e pe primul loc în rândul ţărilor europene la rata deceselor în rândul persoanelor sub 75 de ani, care puteau fi evitate.

Rodica Tănăsescu, președinta sindicatului național al medicilor de familie spune că, din păcate, nu există programe de prevenţie funcţionale. Şi oricum, un program de prevenţie are rezultate notabile abia după 10-15 ani. Între cele mai frecvente cauze ale acestor decese, la nivelul Uniunii Europene, se numără insuficienţa cardiacă, accidentul vascular cerebral şi cancerul de sân.