Connect with us

International

Portretul lui Marilyn Monroe, vândut, în patru minute, cu 195 de milioane de dolari

Published

on

Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe, realizat de artistul american Andy Warhol, a fost vândut, luni, la licitaţie, la New York, pentru suma de 195 de milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă, din secolul al XX-lea, vândută vreodată la licitaţie, potrivit casei Christie’s, relatează dpa şi AFP, preluate de Agerpres.
Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat, în 1964, de Andy Warhol, la doi ani după moartea tragică a sex-simbolului de la Hollywood, s-a vândut, în doar patru minute, cu preţul de 195,04 milioane de dolari, într-o sală plină, la sediul casei de licitaţii Christie’s, în centrul Manhattan-ului. Zeci de intermediari ai Christie’s s-au aflat şi ei la licitaţie, primind comenzi prin telefon de la cumpărători. Casa de licitaţii, deţinută de omul de afaceri francez François Pinault, a precizat că oferta câştigătoare a fost făcută din sală. Valoarea tabloului, realizat pe baza unei fotografii a actriţei, fusese estimată, înainte de licitaţie, la 200 de milioane de dolari.
Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei fraților Thomas şi Doris Ammann din Zurich, care va dedica toate veniturile obţinute din vânzare în scopuri caritabile, pentru „îmbunătăţirea vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie”.
Tabloul, care o reprezintă pe Marilyn Monroe, depăşeşte recordul anterior, stabilit de o operă din secolul al XX-lea, „Femeile din Alger (versiunea 0)” de Pablo Picasso, vândută la licitaţie pentru 179,4 milioane de dolari, în mai 2015. Potrivit unui clasament realizat de AFP, recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut, în present, de „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, adjudecat, în 2017, pentru suma de 450,3 milioane de dolari. 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: