Connect with us

Evenimente

Precizările unui fost ministru

Anul 2016 a fost cel mai performant în privința absorbției fondurilor europene!

Published

on

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Dragos Dinu, a tinut sa faca cateva precizari intr-o scrisoare publicata pe contributors.ro:

„Anul care tocmai s-a incheiat a fost, o spun datele oficiale, cel mai de succes pentru Romania privind incasarile de la Bruxelles de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, asistam in aceste zile la o dezbatere ipocrita si politicianista legata de buget si absorbtia pe fonduri europene din mandatul tehnocrat, dezbatere care nu reuseste sau nu vrea sa abordeze aspectele de fond, esentiale pentru intelegerea nivelului de performanta atins.

(…) Fluxurile financiare dintre Romania si Uniunea Europeana arata ca, cu peste 7 miliarde de euro incasati pana la la 30 noiembrie 2016, 2016 este anul in care Romania a beneficiat de cele mai mari sume primite de la Uniunea Europeana, de la momentul aderararii, 2007, si pana in prezent. Acestea sunt datele oficiale ale Ministerului de Finante, luate de pe site-ul institutiei.

Motivele pentru care aceste sume nu sunt reflectate in bugetul general consolidat il reprezinta faptul ca aceste miliarde de euro s-au dus direct catre beneficiari – companii private, autoritati locale, ONG-uri etc. In principiu, mare parte din acesti bani s-au dus catre entitati private (onorandu-se astfel cereri de plata amanate mai vechi sau mai noi) sau au fost utilizati pentru a returna imprumuturi facute de autoritatile de management in anii trecuti atunci cand nu existau resurse din fonduri europene pentru a onorara platile beneficiarilor. Acesta este un procedeu prin care Autoritatile de Management se imprumuta de la Ministerul de Finante atunci cand dispun de lichiditati.

fonduri

%d blogeri au apreciat: