Connect with us

Regional

Premieră în Oltenia: ,,Agricultura carbonului,,(Carbon Farming) (AUDIO)

Published

on

Fermierii olteni s-au intalnit la Craiova si au discutat despre Agricultura Carbonului.

Agricultura Carbonului este o abordare inovatoare pentru combaterea schimbărilor climatice prin utilizarea solurilor agricole pentru a elimina dioxidul de carbon din atmosferă și pentru a-l stoca în sol. Solurile pot absorbi aproximativ 2 miliarde de tone de CO2 pe an.

Sechestrarea carbonului este una dintre cele mai importante funcții ale agriculturii regenerative – un mod de agricultură care poate hrăni lumea și răci planeta în același timp.

Carbon Farming poate fi benefic nu numai pentru combaterea schimbărilor climatice, ci și pentru creșterea productivității și a rezistenței culturilor la secetă și la boli. Prin utilizarea acestor tehnici, agricultorii pot îmbunătăți sănătatea solului, pot reduce costurile de producție și pot obține randamente mai mari.

Andreea Flavia Brezoianu, country lead – eAgronom ii ajută pe fermieri in timpul tranziției către agricultura regenerativă.

Detalii în interviul realizat de Mirela Dobre, Radio Oltenia Craiova:

Realizator Mirela Dobre: Ce este agricultura carbonului?


Andreea Flavia Brezoianu: Agricultura carbonului face referire la modul de a exploata terenurile agricole într-o manieră sustenabilă pentru soluri, pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon din atmosferă. Este modul prin care ne dorim să obținem neutralitatea carbon.


Realizator Mirela Dobre: Ce trebuie să știe fermierii despre agricultura carbonului?

Andreea Flavia Brezoianu: În primul rând, este bine de știut că, în sfârșit, acest program există și în România. Începând de anul trecut. Fermierii pot să beneficieze de acest program, să primească susținere din piața voluntară a carbonului, prin adoptarea anumitor practici, prin schimbarea anumitor practici către o agricultură sustenabilă, cu scopul de a compensa, de a neutraliza emisiile de carbon și în același timp de a crește sănătatea. So


Realizator Mirela Dobre: Există fonduri care susțin acest program agricultura carbonului?


 Andreea Flavia Brezoianu: Pe scurt, cum funcționează lucrurile? Noi îi ajutăm, îi susținem pe fermieri prin acest program, prin vânzarea creditelor de carbon către piața poluatorilor. Și atunci răspunsul este da. Fermierii sunt susținuți practic prin noi de către poluatori care vin și contribuie pentru a îi ajuta să compenseze pentru emisiile dumnealor. Practic, deci da, răspunsul este da. Din fericire, acum pot beneficia și de recompense pentru a dezvolta o agricultură, dezvolta agricultură a carbonului în exploatațiile dumnealor.


Realizator Mirela Dobre: Când vor fi aplicate primele programe?


Andreea Flavia Brezoianu: Deja din sezonul 2023-2024, adică din toamna anului trecut, fermierii se pot înscrie. Sunt deja fermieri activi pe platforma noastră, sunt fermieri deja care au aderat la program și deja au început să genereze practic credite de carbon și să contribuie la captarea emisiilor de carbonazos.


Realizator Mirela Dobre: De la întâlnirea cu fermierii de ieri care este feedback-ul, sunt interesați de agricultura carbonului?


Andreea Flavia Brezoianu: Categoric, majoritatea au spus da. Acesta este viitorul. Este normal să schimbăm anumite lucruri și să începem să facem lucrurile diferit, cu atât mai mult cu cât există susținere de flux practic, cum spuneam, din piața poluatorilor. Cu ajutorul nostru, cu ajutorul standardului care sunt spate și certifică ce facem noi. Există un standard internațional după care noi lucrăm și având acest standard, de aceea putem foarte ușor să activăm în piața poluatorilor. Categoric fermierii au fost au fost încântați și foarte mult timp.


 Realizator Mirela Dobre: Există o platformă, un site cu informații despre agricultura carbonului.


Andreea Flavia Brezoianu: DA. Ne pot găsi pe platforma eagronom.ro,  u nde pot afla mai multe informații și pot foarte ușor chiar să aplice pentru a primi o consultanță cu privire la potențialul de carbon pe care îl pot genera dumnealor cu stomizat pentru terenul dumnealor, pentru ferma dumnealor.

A consemnat Mirela Dobre, Radio Oltenia Craiova.

Sursă foto: egronom.ro

ULTIMA ORĂ

National4 ore ago

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe data de 23 aprilie pe artistul plastic Victor Cupșa, ce dă numele unei colecții aflate in patrimoniul muzeului.

Regional6 ore ago

Asociația Energia Inteligentă organizează „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în Craiova

Asociația Energia Inteligentă aduce în atenția comunității din Craiova un eveniment deosebit: „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, desfășurat în perioada 23-25 aprilie...

Regional7 ore ago

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume...

Regional7 ore ago

Proiect ”Generație fără bariere – Suntem altfel” – Anul European al Tineretului

Miercuri, 24 aprilie,  începând cu ora 14.00, în Sala de Spectacole – Casa de Cultură a Studenților Craiova, va avea...

Regional7 ore ago

Craiova: Punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL va continua şi în acest an tradiţia amenajării în Piaţa Chiriac a unui punct...

Regional7 ore ago

Vâlcea: Budești va avea aerodrom și heliport

Localitatea Budești din județul Vâlcea se pregătește să își extindă orizonturile cu un proiect ambițios de construire a unui aerodrom...

National12 ore ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON