Connect with us

International

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, împușcat într-un incident șocant în timpul unei întâlniri publice

Published

on

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat și rănit în timpul unei întâlniri publice în localitatea Handlova. Incidentul a avut loc în fața Casei de Cultură, unde premierul s-a întâlnit cu cetățenii.

Potrivit publicației DennikN, mai multe focuri de armă au fost trase în momentul în care Fico se afla printre oameni, iar acesta a fost ulterior ridicat de către gărzi de securitate și transportat la spital.

Martorii oculari au relatat că premierul Fico s-a apropiat de cetățenii care l-au salutat, înainte ca focurile de armă să fie trase, iar acesta a căzut la pământ. Presupusul agresor a fost reținut de către poliție, iar zona a fost izolată pentru a asigura siguranța celor prezenți.

Robert Fico, liderul unui partid populist, s-a remarcat în peisajul politic slovac prin retorica sa pro-rusă și anti-occidentală. Întoarcerea sa la putere în toamna anului 2023 a fost marcată de controverse, iar în februarie, parlamentul slovac a votat pentru modificarea Codului penal și desființarea Biroului procurorului special, decizie care a stârnit critici din partea Bruxelles-ului.

De la revenirea sa la putere, Slovacia a adoptat o poziție critică față de sprijinul occidental pentru Ucraina și față de sancțiunile impuse Rusiei. În luna curentă, Fico a declarat că „strategia occidentală de a folosi războiul din Ucraina pentru a slăbi Rusia din punct de vedere economic, militar și politic nu funcționează”.

În urma acestui incident, autoritățile sunt acum angajate într-o investigație amplă pentru a stabili circumstanțele exacte și pentru a aduce responsabilii în fața justiției.

Sursă foto: facebook.com/robertficosk