Connect with us

CULTURAL

Premii internaționale majore, pentru Ana Blandiana și Mircea Cărtărescu

Published

on

Joi, 23 mai 2024, a fost o zi fastă, pentru literatura română: scriitorii Ana Blandiana și Mircea Cărtărescu au câștigat două premii internaționale majore.

Ana Blandiana, una dintre cele mai traduse scriitoare din România, a fost distinsă, la Oviedo, Spania, cu Premiul ”Prințesa de Asturia pentru Litere”.Acordate de fundația omonimă, Premiile „Prințesa de Asturia” sunt cele mai prestigioase premii din Spania.

”Ana Blandiana este moștenitoarea celor mai strălucite tradiții literare și totodată o creatoare unică, într-un fel radical. Scrisul ei, în care se îmbină transparența și complexitatea, ridică întrebări fundamentale asupra existenței ființei omenești, în solitudine și societate, înaintea naturii și a istoriei. A demonstrat cu poezia ei de nedomolit o capacitate extraordinară de rezistență în fața cenzurii”, se arată în motivația juriului.

Dintre laureații din anii precedenți îi amintim pe scriitorii Haruki Murakami, Adam Zagajewski, Anne Carson, Emmanuel Carrère.

În aceeași zi, romanul „Solenoid” de Mircea Cătărescu, apărut în limba engleză, în traducerea lui Sean Cotter, a fost premiat, în Irlanda, cu „Dublin Literary Award”, una dintre cele mai importante distincții literare din lume.

”Câștigarea Dublin Literay Award este una dintre cele mai semnificative realizări din întreaga mea carieră literară și o mare onoare pentru mine”, a declarat autorul, unul dintre cei mai traduși și cei mai cunoscuți scriitori români pe plan internațional.

Dublin Literary Award, finanțat exclusiv de Consiliul Local Dublin, este cel mai mare premiu din lume, pentru un singur roman, publicat în limba engleză, și are o valoare de 100.000 de euro. Printre câștigătorii recompensați, în decursul anilor, cu renumita distincție, se numără scriitori ca Jim Crace, Colm Tóibín, Orhan Pamuk, Michel HouellebecqsauHerta Müller.

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON