Connect with us

International

Premii pentru artiștii români, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia

Published

on

Leul de Aur, marele premiu al festivalului de film de la Veneția, a fost câștigat de producția franceză „L’événement” (Evenimentul), în care rolul principal este jucat de o actriță franco-româncă, Anamaria Vartolomei. De asemenea, lungmetrajul românesc „Imaculat” a primit premiul pentru cel mai bun debut. Filmul „Evenimentul”, în regia lui Audrey Diwan, este o adaptare după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux. Acțiunea are loc în Franța anilor 1960, înainte ca avortul să fie legalizat. Producția prezintă călătoria unei tinere studente care rămâne însărcinată, interpretată de actrița Anamaria Vartolomei, considerată „o revelație”, după cum scriu jurnaliştii de la AFP, potrivit Agerpres.

Anamaria Vartolomei și regizoarea Audrey Diwan

Anamaria Vartolomei s-a născut în 1999 și a copilărit în satul Plopu, din județul Bacău, până la 6 ani. Părinții săi emigraseră în Franța, încă de când ea avea 2 ani și a rămas în grija bunicilor, după care, la 6 ani, a plecat și ea în Franța. A descoperit actoria la școală și a debutat la vârsta de 10 ani, în filmul „Mica mea prinţesă”, alături de celebra actriță franceză Isabelle Huppert. Într-un interviu, citat de Mediafax, actrița mărturisea că nu i-a fost niciodată ruşine să spună că este româncă: „Mi se pare ruşinos să-ţi renegi originile. Cred că trebuie să fii indiferent faţă de ignoranţii care alimentează şi creează aceste amalgame, clişee. Români de excepţie sunt peste tot, aşa că să-i lăsăm să-şi dea singuri seama de prostia lor”, declara actrița.

George Chiper-Lillemark și Monica Stan

Monica Stan şi George Chiper-Lillemark au câştigat premiul pentru debut cinematografic, „Leone del Futuro”, cu producţia „Imaculat”, în cadrul celei de-a 78-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. De asemenea, cei doi cineaşti au câştigat premiul pentru regie, într-o secţiune paralelă a festivalului. Monica Stan a mai fost premiată şi pentru scenariul aceluiași film, în cadrul secţiunii dedicate autorilor cu vârsta sub 40 de ani.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: