Connect with us

Muzica si film

Premiile Gopo 2023 – „Metronom”, „Miracol”, „Imaculat”, între cele 35 de filme româneşti, eligibile pentru marele trofeu

Published

on

Mai mult de 35 de lungmetraje, filme de ficţiune şi documentare, lansate în cinema, în cursul anului 2022, îndeplinesc criteriile de eligibilitate şi vor putea fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2023, cel mai important eveniment care celebrează şi recompensează, annual, realizările cinematografiei româneşti.

Filmele româneşti, produse în ţara noastră sau realizate în regim de coproducţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera naţională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum şi cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producţiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Nominalizările vor fi anunţate în luna martie, iar Gala Premiilor Gopo va avea loc în luna aprilie, la Bucureşti.

Printre producţiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc, la această ediţie, filme prezentate şi premiate în marile festivaluri, precum „Metronom” (r. Alexandru Belc), distins cu Premiul de Regie în secţiunea Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2022, „Miracol” (r. Bogdan George-Apetri), câştigător al premiului pentru Cel mai bun film la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia 2021 şi cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj la TIFF 2022 sau „Imaculat” (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), multi-premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2021.

Eligibile pentru categorie sunt şi filme, care au marcat recorduri de spectatori în cinematografele din România, în ultimul an precum „Teambuilding” (r. Matei Dima, Alex Coteţ, Cosmin Nedelcu), „Mirciulică” (r. Cristian Ilişuan) sau „Capra Cu Trei Iezi” (r. Victor Canache), dar şi documentare ca „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” (r. Sebastian Mihăilescu) şi „Spioni de Ocazie” (r. Oana Bujgoi Giurgiu).

Gala Premiilor Gopo anunţă şi apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar şi scurtmetraj ale ediţiei cu numărul 17, programată în luna aprilie. Data limită pentru înscrieri este 6 februarie 2023. Nominalizările vor fi anunţate în luna martie.

Nominalizările, la toate categoriile, vor fi stabilite, în luna martie, de un juriu de preselecţie, format din 11 profesionişti din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi, din toate domeniile industriei autohtone de film, vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot, asigurat de firma de audit şi consultanţă PwC România, partener al Premiilor Gopo, încă din 2011.

%d blogeri au apreciat: