Connect with us

International

Preşedintele american Joe Biden a anunţat o finanţare de 14 milioane de dolari de care va beneficia România

Published

on

Sursă imagine: presidency.ro

Este destinată studiilor preliminare de inginerie şi proiectare a minireactoarelor nuleare, rezvoltate în parteneriat cu Statele Unite. România va folosi în premieră pentru Europa această tehnologie americană. Cel dintâi modul va fi amplasat la vechea termocentrală de la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. Declaraţiile şefului statului american au fost făcute la summitul G7 de la Munchen, Germania. Joe Biden:

Atât preşedintele, cât şi prim-ministrul României au salutat declaraţiile lui Joe Biden.

„Asigurarea securităţii energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic Româno-American”, a spus Klaus Iohannis pe o reţea de socializare. Nicolae Ciucă a transmis într-un comunicat, între altele, că dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creşterea economică.

Aceste minireactoare nucleare sunt folosite deja în Statele Unite sau în Rusia. Pot acoperi nevoia de electricitate şi căldură a unui oraş cu 20.000 de locuitori. Potrivit specialiştilor, costul de producţie al unui singur megawatt este estimat la 4.000 de dolari, cu 1.000 mai puţin decât într-un reactor asemănător celor de la Cernavodă.

%d blogeri au apreciat: