Connect with us

National

Președintele Iohannis începe consultările cu partidele parlamentare

Published

on

Președintele Klaus Iohannis începe miercuri consultările cu partidele politice parlamentare cu privire la formarea Guvernului.

PSD și ALDE, care au semnat luni un protocol de colaborare, vor merge împreună la consultări, după ce i-au solicitat acest lucru șefului statului, care a acceptat propunerea.

Protocolul PSD-ALDE prevede că cele două formațiuni vor alcătui un program comun de guvernare și că au un candidat unic pentru funcția de premier.

Inițial, programul consultărilor era următorul: miercuri — PSD, PNL, USR și UDMR și joi — ALDE, PMP și grupul minorităților naționale din Parlament.

Președintele Iohannis a avut și săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD și ALDE nu au participat deoarece nu se anunțase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.

Potrivit șefului statului, niciuna dintre formațiunile care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier.

El a precizat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, declara, la finalul consultărilor, că liberalii nu sunt în măsura de a face o propunere de premier și că, dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș.

USR nu va vota un guvern format în jurul PSD și al lui Liviu Dragnea, anunța atunci președintele partidului, Nicușor Dan.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, sublinia că l-a informat pe șeful statului că PMP va face parte din orice soluție politică anti-PSD.

UDMR nu caută fotolii ministeriale și funcții, ci parteneri în Parlament pentru a pune în practică cele mai importante elemente din programul său politic, explica președintele formațiunii, Kelemen Hunor, după consultările cu președintele Iohannis.

La rândul său, reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, afirma că votul la alegeri a fost extrem de clar, context în care mecanismele prevăzute de legislație în privința formării Guvernului trebuie să se aplice „pe pilot automat”.

sursa: AGERPRES.ro