Connect with us

International

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă i-au transmis felicitări noului președinte al Cehiei, Petr Pavel

Published

on

Generalul în rezervă Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia obţinând, în turul doi al acestora, 58,3% din voturi, transmite Reuters.

Petr Pavel a candidat ca independent, dar a fost sprijinit şi de coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Cehia.

El îşi va prelua mandatul în martie, când îi va lua oficial locul actualului preşedinte, Milos Zeman. Președintele României, Klaus Iohannis și premierul român Nicolae Ciucă i-au transmis aseară felicitări noului președinte al Cehiei, pronunțându-se pentru întărirea relațiilor dintre cele două state.

Mai mulți lideri europeni au salutat victoria în alegeri a noului președinte ceh, care a promis că va fi un șef de stat independent, neinfluențat de politica partidelor, că va continua să susțină ajutorul pentru Ucraina sfâșiată de război și că va sprijini Kievul să adere la Uniunea Europeană.

Președinte ucrainian, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe Twitter pe Petr Pavel și a precizat că apreciază sprijinul acestuia pentru Ucraina, notează France Press.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a scris, tot pe Twitter, că Franța și Cehia sunt legate de valori profund europene și în sprijinul Ucrainei. Liderul de la Palatul Élysée i-a transmis lui Petr Pavel că este binevenit la Paris.

%d blogeri au apreciat: