Connect with us

National

Prezenta ridicata la vot

Published

on

Prezenţa la vot la nivel naţional, până la ora 13.00, este de 27,22%, conform datelor oficiale anunţate de BEC, procentul fiind mai mare faţă de primul tur al scrutin, când s-au prezentat la urne până la aceeaşi oră 20,78% dintre alegători, dar şi faţă de turul II al prezidenţialelor din 2009-24,01%.   Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, prezenţa la vot până la ora 13.00 a fost de 27,58% în mediul urban şi de 26,72% în mediul rural.

Este aglomeraţie în campusurile universitare din București, unde sute de studenţi aşteaptă să voteze. Cu toate că tinerii au primit o vacanţă de două zile ca să meargă şi să voteze acasă, mulţi au preferat să nu plece în localitățile de domiciliu.

În Republica Moldova aproape 15.300 de oameni au votat până la ora 13:00, asta înseamnă cu 6.000 mai mulţi decât acum două săptămâni. Astfel, este previzbilă o participare record şi la secţiile de peste Prut. Cele mai mari cozi continuă să fie la ambasade şi la consulatul din Chişinău. Acolo a votat şi Bogdan Aurescu, secretarul de stat în Ministerul de Externe, care s-a declarat mulţumit de organizare, deşi unii oameni au stat la rând şi patru ore.

Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de aproape trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2 noiembrie. Zeci de mii de români stau la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare. Peste 4.000 de români stau la coadă la Consulatul de la Munchen şi protestează faţă de măsurile organizatorice luate de autorităţile române.

În mai multe localităţi şi comune din judeţul Dolj, procentul pe listele suplimentare este unul foarte ridicat, conform datelor emise de Biroul Electoral Central, valabile pentru ora 13.00. În Gogoşu, procentul celor care au votat pe listele suplimentare se apropie de 50%, iar cel mai mic procent din şirul localităţilor fruntaşe la votarea pe listele suplimentare s-a înregistrat la Giurgiţa, unde procentul se ridică la 20,99%.

%d