Connect with us

International

Prima reuniune a miniştrilor europeni de externe în afara UE

Published

on

flag of ukraine in close up shot

Miniştrii de externe ai statelor membre UE se află într-o vizită-surpriză la Kiev, menită să arate sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina. Este prima reuniune a miniştrilor europeni de externe în afara UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a catalogat reuniunea drept „istorică”. România este reprezentată de ministrul Luminiţa Odobescu.

Declaraţia şefei diplomaţiei române a fost consemnată de colegul RRA Bogdan Isopescu. Reuniunea miniştrilor de externe are loc după ce ieri, tot la Kiev, Josep Borrell a declarat că Uniunea Europeană va mări sprijinul militar pe care îl oferă Ucrainei.

Borrell a discutat, în acest sens, cu ministrul ucrainean al apărării despre muniţie pentru artilerie, sisteme de apărare antiaeriană şi de război electronic, precum şi programe de asistenţă şi antrenament pe termen lung.

Asigurările europene privind mărirea sprijinului militar au fost date în contextul în care Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat un proiect de lege privind bugetul Statelor Unite până în noiembrie, eliminând din acesta un pachet de șase miliarde de dolari destinat Ucrainei.

sursă foto: pexels.com

%d