Connect with us

Evenimente

Priorități bugetare (audio)

Sănătatea, educaţia, apărarea şi investiţiile sunt priorităţi în 2016 şi primesc mai multi bani în proiectul de buget adoptat ieri de guvern

Published

on

Sănătatea, educaţia, apărarea şi investiţiile sunt priorităţi în 2016 şi primesc mai multi bani în proiectul de buget adoptat ieri de guvern. Sunt alocate fonduri şi pentru toate creşterile salariale aprobate anul acesta, însă nu sunt prevăzute şi alte majorări pentru sectorul public în anul viitor. Pentru că toate aceste creşteri ale cheltuielilor sunt făcute în limitele unui deficit de aproape 3 la sută din PIB, a explicat premierul Dacian Cioloş, care a prezentat proiectul de buget. Petruţa Obrejan a urmărit conferinţa de presă a primului ministru:

Proiectul de buget a ajuns la Parlament, şi de astăzi senatorii şi deputaţii pot depune amandamente. Dezbaterile în comisii încep mâine, pentru ca votul final să poată fi dat săptămana viitoare. Este un calendar pentru procedură de urgenţă, aprobat ieri de conducerea Parlamentului, a explicat Ludovic Orban, unul din reprezentaţii PNL în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor:

Dezbaterile din Parlament ar urma să se desfăşoare sub semnul acestui acord politic, exprimat şi ieri de liderii principalelor două partide. PSD, chiar dacă are nemulţumiri legate de fondurile alocate comunităţilor locale şi mai ales faţă de excluderea majorării salariului minim pe economie, ar urma să sustină bugetul, a explicat preşedintele partidului Liviu Dragnea:

Un vot favorabil este aşteptat şi din partea liberalilor, pentru că Guvernul Cioloş ar fi refectat în proiectul de buget solicitările PNL, spune Alina Gorghiu :

Criticile cele mai dure la adresa proiectului de buget au venit însă de la Consiliul Fiscal. Consideră că proiectul s-ar abate major de la toate regulile fiscale instituite atât de legislaţia naţionala, cât şi de tratatele europene. Consiliul Fiscal atrage atenţia că abordarea fiscal bugetară actuală este foarte probabil să genereze costuri economice şi sociale care să depăşească efectele pozitive pe termen scurt ale relaxării fiscale. Proiectul de buget a fost criticat şi la dezbaterea publică cu ONG-urile şi cetăţenii organizată ieri de ministerul de Finanţe. Peste 100 de persoane au fost invitate să participe la această întalnire, iar multe au fost nemulţumite de faptul că discuţiile cu socitatea civilă au avut loc după ce proiectul fusese adoptat de guvern.