Connect with us

Regional

Prognoza meteo in Oltenia

Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 23 – 30 aprilie 2015.

Published

on

Ca o caracterizare generală: Vremea va fi caldă și schimbătoare. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 23 – 26 aprilie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va încălzi treptat. Cerul va fi variabil cu unele înnorări temporare. Îzolat va ploua slab în noaptea de vineri/sâmbătă, în cursul zilei de sâmbătă, și în noaptea de duminică/luni. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 14…+25 grade. Temp. min. 1…12 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (20… +25 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de vineri (1…8 grade).

Al doilea interval 27 – 30 aprilie 2015 (de duminică până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va fi caldă și instabilă. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse va ploua în noaptea de luni/marți, local în cursul zilei de marți, izolat miercuri și local în noaptea de joi (30 aprilie/ 1 mai). Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 20…+26 grade izolat ușor mai ridicate luni. Temp. min. 5…14 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (21…+26 grade), iar valorile cele mai scăzute în dimneața de joi 30 aprilie (5…10 grade).

 

Prognoza agrometerologică pentru Oltenia

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…14°C la începutul intervalului, valori apropiate de normalul perioadei şi 10…17°C spre sfârşitul perioadei, mai ridicată cu 1…5°C în raport cu mediile multianuale.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 10…20°C, optimă continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Oltenia.

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb se vor situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a regiunii.

 

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în toată Oltenia.

În funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă își vor continua fazele de formare a frunzei a treia (90-100%), înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10- 100%).

La cultura de rapiță se va semnala înfrunzirea (9-15 frunze), alungirea tulpinii (10-100%), apariția inflorescențelor și înflorirea (10-100%).

La soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire apariţia butonilor florali şi a florilor.

La viţa de vie se vor înregistra fazele de ”plâns”, înmugurire și dezmugurire.

Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până la această dată vor parcurge germinarea şi răsărirea (10-100%), continuându-se lucrările de semănat.

Sfecla de zahăr și cartoful pentru consum își vor continua primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-40%).

Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) în condiţii bune, exceptând scurtele intervale cu ploaie.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

– Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);

– Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă;

– Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: