Connect with us

National

Programul ”Sprijin pentru România”: Voucherele sociale vor ajunge la beneficiari în perioada 20 – 24 iunie

Published

on

De la 1 iunie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început procesul de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale, oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

Prima tranşă de ajutoare, pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde va ajunge la beneficiari, în perioada 20 – 24 iunie, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Potrivit ministrului Marcel Boloş, calendarul următoarelor tranşe va fi adaptat după jumătatea lunii iulie, astfel încât persoanele defavorizate să poată folosi cât mai urgent aceste ajutoare: „Voucherele vor fi acordate în patru tranşe. Vom avea în vedere ca, la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adaptăm calendarul următoarelor tranşe”, a explicat ministrul.

Tichetele, pe suport electronic (card), au o valoare nominală de 250 lei şi sunt destinate persoanelor aflate în risc de sărăcie. Astfel, peste 2,5 milioane de persoane vor primi tichete pentru achiziţia de produse alimentare şi mese calde, în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei.

De ajutoare vor beneficia: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare, pe membru de familie, sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale, ale căror venituri nete lunare, pe membru de familie, sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Persoanele eligibile, stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, nu trebuie să depună cerere pentru acordarea sprijinului. Cardul va fi livrat de angajaţii Poştei Române şi poate fi utilizat doar pentru achiziţionarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri. Cardurile vor fi însoţite de scrisori, care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri şi un număr de telefon, pentru cazurile în care sunt întâmpinate probleme.

În cazul în care sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului, acestea sunt sfătuite să se adreseze celui mai apropiat oficiu poştal, de unde vor primi îndrumări.

Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului, iar sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni, de la data încărcării lor.

%d