Connect with us

Evenimente

Proiectul „Moștenirea religioasă dincolo de graniță” s-a lansat la Craiova

Proiectul româno-bulgar își propune punerea în valoare a patrimoniului cultural-religios.

Published

on

Proiectul „Moștenirea religioasă dincolo de graniță” a fost lansat azi la Craiova. Proiectul acoperă județele Dolj, Olt și Mehedinți din România și raioanele Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Tarnovo și Ruse din Bulgaria. Aceste județe au o mulțime de mănăstiri și biserici extrem de valoroase, situate pe ambele părți ale Dunării, și un patrimoniu religios intangibil, având un potențial uriaș pentru dezvoltarea turismului. Cu toate acestea, turismul religios este subdezvoltat în zonă și distribuit în mod nejustificat între Marea Neagră și întreaga regiune. Obiectivul general al proiectului „Moștenirea religioasă dincolo de graniță” este promovarea regiunii transfrontaliere, acoperită de proiect, ca destinație pentru turismul religios. Realizarea acestui obiectiv va marca turismul religios drept brand nou în marketingul turistic transfrontalier și, în plus, va crea condiții pentru creșterea numărului de turişti sau pelerini în ambele zone, după cum a subliniat, la evenimentul de lansare, conf.univ.dr. Gelu Călina, de la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova:

 

Importanța acestui proiect a fost evidențiată și de reprezentantul partenerilor bulgari, profesorul Andrian Alexandrov, de la Facultatea de Teologie a Universității din Sofia.

Obiectivele proiectului Erasmus „Moștenirea religioasă dincolo de graniță” sunt:

– creșterea numărului de vizite pe site-urile ce aparțin patrimoniului cultural și natural;

– un număr bine definit de produse / servicii turistice integrate create;

– elaborarea de strategii, politici sau planuri de gestiune comune pentru valorificarea (inclusiv creșterea gradului de conștientizare) a patrimoniului cultural și natural prin restaurarea și promovarea acestuia pentru utilizări economice durabile.

Parteneri în proiect sunt:

Lider – Fundaţia pentru dezvoltare regională, Vidin, Bulgaria.

Partener – Universitatea din Craiova, România.