Connect with us

National

Protectia Consumatorilor si ANSVSA au inceput controalele privind calitatea alimentelor importate din UE

Romania a fost inclusa intr-un grup alcatuit din autoritati competente din state membre precum Germania, Franta, Grecia, Marea Britanie

Published

on

Echipe mixte ale Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA),Protectiei Consumatorilor (ANPC) si Ministerului Agriculturii au inceput sa verifice calitatea produselor alimentare venite din UE.

Decizia vine in contextul in care liderii statelor din grupul de la Visegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, au cerut Uniunii Europene sa actioneze impotriva companiilor producatoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioara in produsele destinate statelor membre mai sarace.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunta, in urma cu o saptamana, ca se va constitui “un colectiv de munca” format din reprezentati ai ministerului, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru a se stabili daca folosirea standardelor duble este practicata de marile branduri si in Romania.

De asemenea, si Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a anuntat ca va face o ancheta privind respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii, legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare.

Potrivit unui document citat de Profit.ro, echipe mixte ale ANSVSA, ANPC si Ministerului Agriculturii si-au propus sa identifice produsele alimentare obtinute de catre operatorii din domeniul alimentar din alte state membre ale Uniunii Europene, care sunt comercializate pe piata din Romania si despre care exista suspiciuni ca ar avea o calitate indoielnica in raport cu inscrisurile de pe eticheta.

Potrivit sursei citate, verificarea respectarii parametrilor de calitate pentru produsele procesate revine autoritatilor competente din statul membru al Uniunii Europene unde au fost obtinute. Cu toate acestea, firmele din domeniul alimentar care fabrica sau ambaleaza alimente sunt obligate sa informeze corect consumatorii cu privire la produsele obtinute si vandute pe piata, respectiv sa inscrie pe eticheta acestora toate informatiile relevante pentru a nu induce consumatorul in eroare cu privire la denumirea alimentului, ingredientele utilizate, tipul de tratament, declaratia nutritionala, greutatea, data de valabilitate, conditii de pastrare si alte date conform regulamentului comunitar privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

Prin urmare, potrivit documentului, autoritatile romane vor verifica “informatiile cuprinse pe eticheta alimentelor si sa recolteze probe de la raft din diferite produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, produse din peste, miere etc.)” obsinute de catre firme din Uniunea Europeana, in vederea corelarii compozitie cu datele mentionate pe eticheta. In document este mentionat totodata faptul ca actiunile de control, respectiv de recoltare de probe au fost declansate la inceputul acestei luni, “probele recoltate fiind transmise spre analiza catre laboratoarele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor”.

Romania a fost inclusa intr-un grup alcatuit din autoritati competente din state membre precum Germania, Franta, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care au participat, in luna martie, la un studiu initiat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), in contextul scandalulului produselor alimentare de proasta calitate destinate statelor membre UE mai sarace.

sursa:stirileprotv.ro