Connect with us

Regional

Protestul oierilor

Published

on

Câteva mii de oieri, membri ai asociațiilor profesionale și ai Federației sindicatelor din agricultură Agrostar, au protestat marți, 15 decembrie, în fața Parlamentului, cerând modificarea Legii 407/2006, Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, respectiv a literelor c) și k) din articolul 23 prin care  se interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie și însoțirea turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei.

După aproximativ 6 ore de discuții între reprezentanții acestora și autorități la Comisia pentru agricultură, a fost semnat un protocol care prevede:

1.Modificarea în regim de urgență prin ordonanță de urgență sau prin orice altă cale legislativă aflată la dispoziția Guvernului a Legii nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, respectiv art. 23, lit. c) și k)
2.În perioada următoare se va constitui un grup de lucru format din cele 4 părți semnatare în vederea modificării tuturor prevederilor legale în vigoare care au incidență asupra bunei desfășurări a activității din sectorul agricol.
Documentul oficial  a fost  semnat și ștampilat, în numele Comisiei pentru agricultură, de  deputatul PSD Liviu Harbuz, iar din partea oierilor au semnat liderii prezenți la negocieri, inclusiv președintele Federației Agrostar, Ștefan Nicolae. Celelalte două semnături aparțin secretarilor de stat din Ministerul Agriculturii și Ministerului Mediului. Pentru celelalte revendicări se va constitui un grup de lucru ce va stabili care sunt modificările pe care crescătorii de animale  le doresc la Legea vânătorii.