Connect with us

National

Radio România 95 – Concert aniversar, cu violonistul Alexandru Tomescu

Published

on

Radio România aniversează 95 de ani, de când intră în casele ascultătorilor, aproape un secol, de când prestigioasa instituție publică reflectă cele mai importante evenimente. La 1 noiembrie 1928, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică.

Ca o concretizare a misiunii de promovare a culturii asumate de radioul public, dirijorul și compozitorul Mihail Jora a înființat, în același an, 1928, Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio, care sărbătorește, așadar, aceeași frumoasă vârstă.

În acest an, concertul aniversar, prezentat de Orchestra Națională Radio, va avea loc vineri, 3 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio, și îl va avea ca solist pe apreciatul violonist Alexandru Tomescu. Acesta va interpreta Concertul în re major pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, sub bagheta dirijorului britanic Rumon Gamba. Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, acesta a colaborat cu celebra BBC Philharmonic (dirijor asistent și ulterior dirijor asociat). Activitatea sa se derulează cu precădere în țările nordice, unde este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Oulu, Finlanda.

Seara se va deschide cu Preludiu simfonic semnat de Ion Dumitrescu și se va încheia cu Simfonia nr. 6 – Pastorala de Beethoven.

Editura Casa Radio celebrează Ziua Radioului prin două momente speciale, ce vor avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza și la finalul acestui eveniment. Vor fi prezentate publicului două albume, recent apărute, ce ilustrează, muzical, trecutul și prezentul artistic al instituției. Mihail Jora – Muzică de balet este un CD dedicat primului director muzical al Radiodifuziunii Române, iar Alexandru Tomescu – vioara Stradivarius Elder-Voicu și Sînziana Mircea – pian. Beethoven, Brahms, Enescu este un nou album, ce evidențiază arta violonistică a lui Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România.

Lansarea celor două albume va avea loc cu participarea pianistei Ilinca Dumitrescu, o ferventă promotoare a creației lui Mihail Jora, și a solistului serii, violonistul Alexandru Tomescu. Cei doi muzicieni vor oferi și o sesiune de autografe, pe albumele lansate.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro, dar şi în librăriile Cărtureşti.