Connect with us

International

Recomandări și sfaturi în ceea ce privește siguranța alimentelor

Published

on

Până în momentul de față, nu au fost găsite date care să ateste că alimentele pot fi potențiale surse de transmitere a noului coronavirus, conform Organizației Mondiale a Sănătății, citată de InfoCons.

Totodată, OMS a emis recomandări de precauție, inclusiv sfaturi privind respectarea bunelor practici de igienă, în ceea ce privește siguranța alimentelor.

Reguli de igienă corporală

Stați în casă pe cât este posibil;

Evitați aglomerația și păstrați distanța de cel puțin 1,5 m față de celelalte persoane;

Acoperiți gura și nasul, atunci când tușiți/strănutați, cu o batistă de unică folosință sau cu pliul cotului;

Înainte de a pregăti sau servi produsele alimentare, este important să ne spălăm pe mâini cu apă curată și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă spălarea mâinilor nu este o opțiune, poate fi utilizat dezinfectant de mâini cu cel puțin 60% alcool, până când apa și săpunul devin disponibile;

Alte practici, cum ar fi curățarea și dezinfectarea blaturilor și a altor suprafețe pe care le folosiți, pot servi, de asemenea, ca protecție pentru dvs. și pentru cei din jur.

Reguli de igienă alimentară

Preparați carnea la temperatură corespunzătoare. Se cunoaște că tratamentul termic de cel puțin 30 de minute, la 60°C, elimină orice posibilitate de contaminare cu SARS, de aceea se așteaptă ca prin fierbere, virusul să fie distrus;

Folosiți tocătoare diferite pentru legume și carne;

Depozitați carnea crudă separat de legume/fructe și, în general, produsele alimentare de origine animală să fie separate de cele de origine vegetală;

Oamenii nu ar trebui să manipuleze/comercializeze/ carne provenită de la animale sălbatice bolnave sau care au murit din cauze necunoscute. Carnea crudă provenită de la animalele sălbatice sau preparatele „în sânge” sunt complet nerecomandate. Aceste practici plasează populația în fața unui mare risc de a se contamina cu numeroase bacterii, care conduce la scăderea sistemului imunitar;

Mâncați imediat mâncarea gătită. Când mâncarea gătită se răcește la temperatura camerei, bacteriile încep să se înmulțească. Cu cât se așteaptă mai mult, riscul de contaminare al alimentelor este mai mare. Pentru a fi în siguranță, de preferat este ca alimentele gătite să fie consumate imediat după ce au fost îndepărtate de pe foc. Mâncarea rămasă se răcește rapid, și se depozitează în frigider;

Alimentele trebuie să fie proaspăt preparate și numai pentru o masă, pe cât posibil. În cazul în care produsele alimentare trebuie să fie pregătite în avans, sau în cazul în care există resturi, acestea ar trebui să fie păstrate la rece, adică sub 5°C (în frigider sau într-o cutie frigorifică) sau la cald, adică peste 60°C. 

Sursa: InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor.

ULTIMA ORĂ

Internationalo oră ago

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului respinge efectul rachetelor trimise de SUA către Ucraina în contextul conflictului

Rachetele cu rază lungă de acțiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat purtătorul de...

modern white car with world health organization flag and sticker modern white car with world health organization flag and sticker
Nationalo oră ago

Biroul Regional OMS pentru Europa se întâlnește în premieră în România

Timp de două zile, Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră, sub...

plants inside of a greenhouse at a botanical garden plants inside of a greenhouse at a botanical garden
Regional2 ore ago

Consiliul Local Craiova aprobă construirea unei sere tropicale în Grădina Botanică

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, Consiliul Local Craiova a dat undă verde studiului de fezabilitate și indicatorilor tehnico-economici pentru...

Regional2 ore ago

Recepționarea lucrărilor la D.J. 652A, programată pentru marți, 30 aprilie

Consiliul Județean Dolj anunță recepționarea lucrărilor la Drumul Județean 652A, programată pentru marți, 30 aprilie. După luni de efort și...

Regional2 ore ago

Consiliul Județean Vâlcea aprobă proiecte ambițioase: Trei noi clădiri de spital pentru modernizarea infrastructurii medicale

În cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 25 aprilie 2024, Consiliul Județean Vâlcea a dat undă verde unor proiecte majore pentru...

Regional2 ore ago

Weekend animat în povestea Târgului de Paște din Craiova

Continuăm periplul prin basmul “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în weekendul 26 – 28 aprilie 2024, în cadrul...

dry plant under blue sky dry plant under blue sky
Regional2 ore ago

Atenționare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara

Meteorologii au emis o informare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara, valabilă până mâine dimineață, la ora...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON