Connect with us

Regional

Recomandări

Published

on

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă:

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau  de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave:

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;

-asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp.,cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii în târguri, cu respectarea prevederilor legale

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor 

ULTIMA ORĂ

Info Trafic14 ore ago

Restricții de circulație pentru camioane în minivacanța de Paște

În contextul minivacanței de Paște, autoritățile au impus restricții de circulație pentru camioane pe anumite tronsoane rutiere importante. Astfel, circulația...

Fapt divers14 ore ago

Edward Sanda și Cleopatra Stratan, departe unul de celălalt de Paștele acestui an

Edward Sanda și Cleopatra Stratan, unul dintre cele mai tinere cupluri din showbiz-ul românesc, se pregăteau să petreacă Paștele la...

National14 ore ago

SRI stârnește râsul și speculațiile pe Facebook cu mesajul său de Paște

Serviciul Român de Informații (SRI) și-a menținut tradiția de a marca sărbătorile importante pentru români printr-un mesaj special postat pe...

Regional14 ore ago

Hora de Paște, la Lelești

Primăria și Consiliul Local Lelești sunt încântați să vă invite la o tradiție îndrăgită – Hora de Paște! Anul acesta,...

Sport15 ore ago

Real Madrid câștigă pentru a 36-a oară campionatul Spaniei

Real Madrid a obținut pentru a 36-a oară titlul de campioană a Spaniei, consolidându-și dominația în fotbalul spaniol. Această realizare...

National15 ore ago

Paște în siguranță: Fără incidente majore în noaptea de Înviere, anunță Ministerul Afacerilor Interne

În noaptea de Înviere nu a avut loc niciun incident major, anunță Ministerul Afacerilor Interne, care a vegheat la respectarea...

Regional18 ore ago

Tradițiile Pascale în Oltenia: Obiceiuri străvechi și respect pentru sărbătoare

Sărbătoarea Paștelui în Oltenia este însoțită de obiceiuri vechi, care sunt adânc înrădăcinate în credința și tradițiile locale. În această...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON