Connect with us

National

Recondiționarea deșeurilor electrice – o idee de afacere profitabilă

Published

on

Electrocasnicele și aparatele electrice uzate vor putea fi repuse pe piață, după o recondiționare prealabilă. Măsura se aplică, din primăvară, potrivit unei legi adoptate, anul trecut, de Parlament, și respectă o directivă europeană privind valorificarea deșeurilor. Inițiatorii actului normativ spun că noile reglementări reprezintă un ajutor și pentru cei care nu își permit să cumpere produse noi.

Față de situația actuală, când electrocasnicele și aparatele electronice, depozitate ca deșeuri, sunt reciclate pentru obținerea de materii prime, prin noua lege, care va intra în vigoare, din luna martie, produsele de acest tip, cu grad mic de uzură, vor fi repuse pe piață, pe baza unui proces de pregătire pentru reutilizare. Procedura presupune operațiuni de verificare, curățare sau reparare, prin care produsele sau componentele lor pot fi refolosite. Odată pregătite pentru reutilizare, echipamentele electrice și electronice își vor înceta statutul de deșeu și vor putea fi vândute sau donate ca echipamente recondiționate către consumatori interesați. Punerea lor pe piață se face printr-o informare corectă și completă. Eticheta produsului va trebui să specifice că este vorba de un echipament pregătit pentru reutilizare, să conțină datele de identificare ale operatorului, care efectuează procedura și data la care echipamentul a fost recondiționat.
Potrivit normelor, operatorii economici sunt obligați să respecte măsurile pentru siguranța angajaților și a mediului, dacă doresc să pornească o afacere de recondiționare a acestor deșeuri.

%d blogeri au apreciat: