Connect with us

Sport

”Regele” a împlinit 58 de ani. La mulți ani, Gică Hagi!

Published

on

Gheorghe Hagi, unul dintre fotbaliștii de legendă ai României, împlinește, astăzi, 58 de ani. „Regele” s-a născut în aceeași zi cu portughezul Cristiano Ronaldo şi brazilianul Neymar.

S-a născut pe 5 februarie 1965, în comuna Săcele din județul Constanța. Când s-a înscris la Centrul de copii şi juniori al echipei Farul Constanţa, talentul lui Hagi a fost imediat recunoscut de antrenorul Iosif Bukossi. La doar 15 ani, a fost selecționat în echipa naţională de tineret, iar, la 17 ani, în 11 septembrie 1982, debuta în Divizia A, jucând integral meciul S.C. Bacău-F.C Constanţa.

În ianuarie 1987, debutează la Steaua București, iar, în vara lui 1990, este jucător al echipei spaniole Real Madrid. În 1992, se transferă la Brescia Calcio, antrenată, la acea vreme, de Mircea Lucescu, unde joacă timp de doi ani, pentru ca, în 1994, să ajungă la Barcelona, la solicitarea antrenorului olandez Johan Cruyff.

Până în 2001, la încheierea carierei de fotbalist, Hagi este jucător la Galatasaray, echipă cu care obține cele mai mari performanțe din cariera sa.

A fost unul dintre cei mai faimoși purtători ai tricoului cu numărul 10. În noiembrie 2003, Federația Română de Fotbal i-a acordat titlul de „Jucătorul de Aur” și cel mai bun fotbalist, din ultimii 50 de ani.

În 2004, legendarul Pele l-a nominalizat pe internaţionalul român, în cadrul unei ceremonii a FIFA, printre cei 125 cei mai valoroşi fotbalişti în viaţă.

Gheorghe Hagi a jucat de 126 de ori la naţională și a înscris 35 de goluri. 16 ani, 10 luni şi 20 de zile a fost în slujba tricolorului şi a purtat, de 55 de ori, banderola de căpitan.

După ce și-a încheiat cariera de jucător, Hagi a fost antrenor la echipa națională, la  formaţia turcă Bursaspor, la Galatasaray (de două ori), iar, în 2007, la Steaua. În 2009, legenda fotbalului românesc anunța deschiderea unei Academii de Fotbal, unde funcţionează şi echipa Viitorul Constanţa.

Sursa: evz.ro

%d blogeri au apreciat: