Connect with us

International

Reproducerea calului lui Napoleon provoacă indignare, în Franța

Published

on

O reproducere din plastic a scheletului calului preferat al lui Napoleon, Marengo, montată deasupra mormântului imperial de la Domul Invalizilor, realizată de artistul Pascal Convert, a provocat indignarea admiratorilor împăratului francez, chiar în perioada evenimentelor legate de împlinirea a două secole de la moartea sa, transmite AFP.
Pascal Convert a ales să preia un ritual antic, evocat de Herodot, prin care războinicii erau îngropaţi alături de caii lor, şi a reconstituit din plastic, în 3D, scheletul pur-sângelui imperial, conservat la National Army Museum din Londra.
Marengo a fost calul preferat al lui Napoleon şi l-a purtat pe împărat în mai multe bătălii, până la Waterloo, în 1815, unde a fost capturat de trupele ducelui de Wellington.

„Ştiu că această lucrare poate genera neînţelegeri, însă ea nu este o lipsă de respect”, a comentat Eric de Chassey, pentru AFP. „Paradoxal, ea permite o formă de reumanizare a lui Napoleon. Realitatea războiului este moartea. Încă din Antichitate avem aceste imagini ale războinicilor, care urcă la cer călare. În mormintele Antichităţii, războinicul era înmormântat alături de calul său”, a explicat el.

 Această iniţiativă a fost, însă, primită cu numeroase critici de istorici şi admiratorii împăratului francez.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: