Connect with us

International

Republica Moldova marchează, printr-o serie de evenimente, unirea cu România de la 27 martie 1918

Published

on


Republica Moldova marchează, printr-o serie de evenimente, unirea cu România de la 27 martie 1918 La 27 martie 1918 , Sfatul Ţării de la Chişinău hotăra realipirea la România .

În Declaraţia de Unire se menţiona că Basarabia: ” în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia , acum o sută şi mai bine de ani , din trupul vechii Moldove , în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-şi hotarască soarta , de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”.

Evenimentul a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat , la 1 decembrie , cu Unirea tuturor românilor . Istoria a consemnat însă existenţa , sub un singur stat a celor două teritorii separate de Prut , timp de DOAR 22 de ani deoarece în 1940, în urma unui ultimatum al Moscovei care urmărea punerea în aplicare a pactului semnat de Hitler şi Stalin , Basarabia a fost din nou ruptă de România şi cedată Uniunii Sovietice.


Actul Unirii de acum 105 ani va fi marcat , astăzi , în Republica Moldova printr-o serie de evenimente , după cum relatează Cristina Moise :%d blogeri au apreciat: