Connect with us

Regional

RETROSPEKTIV- MIRCEA NOVAC, la Muzeul de Artă Craiova

Published

on

Muzeul de Artă Craiova invite publicul vernisajul expoziției de pictură RETROSPEKTIV- MIRCEA NOVAC, joi, 7 septembrie, ora 18:00. Curator: Cătălin Davidescu.

Expoziția Retrospektiv oferă o perspectivă de ansamblu asupra operei lui Mircea Novac, pornind de la lucrări representative, realizate în manieră neoexpresionistă, în anii ’80, până la cele mai recente creații ale sale, propunându-și să urmărească evoluția unei cariere de peste 40 de ani. Mircea Novac și-a început studiile la Liceul de Artă din Craiova, unde l-a avut profesor pe Mihail Trifan. În 1973, a fost admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Artă Monumentală, la clasa prof. Simona Chintilă. A debutat, în 1983, când a expus alături Sorin Novac, Marcel Voinea, Gregorian Rusu și Alina Roșca, la Muzeul de Artă Craiova. În 1987, a deschis prima expoziție personală, la Galeria Arta, urmată de o a doua personală, la Galeria Orizont, în 1989. După 1990, a expus în străinătate, fiind unul dintre artiștii care și-au asumat existența într-un mediu deosebit de competitiv, unde a reușit să își creeze propriul statut artistic, fiind prezentat la târguri de artă din Belgia, Columbia, Venezuela și Olanda. În 2004, a revenit în România, unde va avea expoziții personale la Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național Cotroceni, Veroniki Art Gallery, Institutul Cultural Român București, Virtuel-Visuell Art Association Dorsten, Germania, AnnArt Gallery București, Muzeul de Artă Iași. Pentru întreaga sa activitate, în 2022, Mircea Novac a primit Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Cătălin Davidescu, curatorul expoziției: „Mircea Novac mizează, în continuare, pe un realism de inspirație onirică, unde senzația fluidă de visare, impusă cu o mână regizorală fermă, creează raporturi complexe între obiecte sau personaje, cu zonele de picturalitate pură, întregul conținând o aură de mister sau de așteptare neîmplinită. Privită din această perspectivă pictura sa este bine sincronizată cu peisajul artistic contemporan al Noului Realism, împărtășit mai puțin de colegii săi de generație și mai mult de tinerii ultimului val. Ceea ce îl individualizează, totuși, de aceștia este modul în care se raportează la actul de creație. Dacă generația tânără cultivă o „secularizare” a sentimentului în proiectele lor vizuale, încercând programatic o obiectivare față de motiv, Mircea Novac, dimpotrivă, caută acest tip de implicare, care îi facilitează accesul la „trăire” sau, mai curând, la ambiguitate şi misterul ei”.

Expoziția Retrospektiv – Mircea Novac poate fi vizitată, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, în perioada 08 – 29 septembrie, între orele 10.00 – 17.00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, intrarea este gratuită.