Connect with us

National

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European au fost publicate în Monitorul Oficial numărul 569

Published

on

Avem rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European. Procesul verbal privind centralizarea voturilor şi lista privind atribuirea mandatelor au fost publicate în Monitorul Oficial numărul 569. Datele au fost prezentate aseară de Biroul Electoral Central, la nouă zile de la scrutin şi nu sunt schimbări ale clasamentului şi ale distanţei între competitorii electorali faţă de cele anunţate în rezultatele parţiale.

Alianţa PSD-PNL este pe primul loc şi are 48,5% din voturi, urmată de AUR, cu puţin sub 15 procente, Alianţa Dreapta Unită – 8,7%, UDMR cu aproape 6,5 procente şi partidul SOS România cu puţin peste pragul necesar, de 5%. Candidatul independent Nicolae Ştefănuţă a reuşit singur să mai obţină încă un madat de europarlamentar. Prezenţa la vot a depăşit 52 de procente.  Purtătoarea de cuvânt a Biroului Electoral Central, Anamaria Revnic-Călugăriţa despre repartizarea celor 33 de mandate care revin României.


Anamaria Revnic-Călugăriţa: Alianța electorală PSD-PNL a obținut 19 mandate, Alianța AUR a obținut șase mandate, Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei a obținut trei mandate, Partidul SOS România a obținut două mandate, Uniunea Democrată Maghiară din România a obținut două mandate, iar un mandat i-a fost atribuit candidatului independent Ștefănuță Nicolae Bogdănel.


Realizator: Se apropie de final şi centralizarea datelor de la alegerile locale. Astfel, pentru alegerea primarilor  la nivel naţional, au fost centralizate 99,94 % dintre cele 3.186 de circumscripţii electorale, precizează Biroul Electoral Central. Acelaşi procent a fost anunţat şi pentru alegerea consiliilor locale, iar întîrzieri mai mari sunt în ceea ce priveşte consiliile judeţene. În două comune din judeţele Alba şi Mureş va fi organizat un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor.