Connect with us

National

Rezultatele PISA obţinute de România în 2022 ne plasează în a doua parte a clasamentului celor 81 de state

Published

on

Rezultatele PISA obţinute de România în 2022 ne plasează în a doua parte a clasamentului, în rândul celor 81 de state care au participat la prima testare educaţională internaţională organizată de OCDE după pandemie.

Prin acest program de evaluare, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică urmăreşte să evalueze sistemele de educaţie din întreaga lume prin testarea competenţelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică şi ştiinţe.

Puţin peste jumătate din copiii români de această vârstă au dovedit că au un nivel cel puţin acceptabil la aceste discipline, iar România s-a clasat pe penultima poziţie între ţările Uniunii Europene, depăşind doar Bulgaria. La nivel global suntem în urma sistemelor de educaţie din ţări precum Emiratele Arabe Unite, Turcia şi chiar Ucraina, care a participat cu câteva regiuni la testarea desfăşurată pe timp de război.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că noul cadru legislativ adoptat în acest an va duce la îmbunătăţirea situaţiei:


Următoarea testare PISA va avea loc în anul 2025, când ştiinţele vor reprezenta domeniul principal, domeniul inovator va fi „Învăţarea în lumea digitală”, iar opţional se vor testa şi cunoştinţele de limbă engleză.

sursă text: RADOR

sursă foto: agerpres.ro