Connect with us

National

Risc mare de avalanșe în Făgăraș

Gradul 4 din 5

Published

on

În Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1800 de metri se menține risc „mare” de producere de avalanșe, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5. Avertizarea se referă și la zona Bâlea Lac unde stratul de zăpadă măsoară 144 de cm (sâmbătă, ora 14.00).

Salvamontiștii sibieni recomandă turiștilor să rămână în perimetrul cabanelor, să nu practice sporturi de iarnă și să nu se aventureze pe versanți.

Avalanșele se pot declanșa la supraîncărcări oricât de mici, dar izolat și spontan, avertizează Specialiștii de la Centrul Meteorologic Transilvania-Sud din Sibiu. În zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, avalanșele pot antrena un volum însemnat de zăpadă.

În prezent, singura cale de acces la Bâlea Lac, la 2000 de metri altitudine, este cu telecabina, cu plecare de la Bâlea Cascada. Până aici se poate ajunge cu mașina, pe DN1 Sibiu-Brasov și apoi pe DN 7C-Transfăgărășan prin Cârtișoara, județul Sibiu.

În aceasta iarnă, pentru prima oară în ultimii 15 ani, nu s-a mai construit Hotelul de Gheață.

Turiștii care ajung la Bâlea Lac pot face plimbări cu ski-jetul pe zăpada și gheața care acoperă Lacul Bâlea și să se dea cu colacul pe zăpadă, în imediata vecinătate a cabanelor.